Des del passat dimecres i fins demà diumenge, 11, s’està celebrant La Patum de Berga, una festa popular que se celebra anualment en la capital del Berguedà. És considerada una de les manifestacions festives més antigues i tradicionals de Catalunya. La festivitat té lloc durant la setmana del Corpus Christi, aproximadament seixanta dies després de Setmana Santa, per la qual cosa pot variar entre finals de maig i finals del mes de juny.
La Patum és un espectacle de danses, teatre a l’aire lliure, música, foc i molta pólvora, que es duu a terme en la plaça central de la ciutat, la coneguda plaça de Sant Pere. Els participants, “patumaires”, són els habitants de Berga que s’encarreguen de representar els diferents personatges i escenes que componen la festa. Alguns d’aquests personatges que participen són els cavallets i els turcs, l’àguila, la guita, els gegants, els nans nous i vells o els diables, també coneguts com a plens.
Els orígens de la Patum de Berga es remunten a les representacions teatrals que tenien lloc als carrers durant el Corpus Christi en l’edat mitjana. Tot i que les seves arrels són encara més antigues i es relacionen amb festivitats paganes i rituals ancestrals. Al llarg dels anys, la Patum ha sofert diverses transformacions i adaptacions, però ha aconseguit mantenir la seva essència i caràcter tradicional.
L’any 2005, la Patum de Berga va ser declarada patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la UNESCO, reconeixent així el seu valor cultural i la seva contribució a la preservació de les tradicions locals. La festa atreu nombrosos visitants tant de Catalunya com d’altres parts d’Espanya i l’estranger, que acudeixen per a gaudir d’aquest espectacle únic i colorit.
Contingut
Dissabte, 10 de juny
Avui, dissabte, a les 12.00, a l’Ajuntament de Berga, es lliuraran els títols de Patumaire i Patumaire d’Honor a la gent que s’ha distingit per la contribució a la festa. Al vespre, la cercavila començarà a les 19.30. Serà com la de dimecres, amb la diferència que els salts de les comparses es faran a les places de la ciutat i davant els domicilis dels administradors de l’any. La passada també s’acabarà com la del dimecres: tirabols a la plaça de Sant Joan, la melodia “Ella s’ho pensa” per a pujar el carrer Major i més tirabols a la plaça de Sant Pere.
Diumenge, 11 de juny
Demà diumenge serà el darrer dia de la Patum de Berga 2023. A migdia, a les 12.00, després de la Missa Major, es tornarà a fer la Patum de Lluïment, en què les comparses aniran sortint una per una a fer la seva dansa.
És una representació amb caràcter d’exhibició i solemnitat en què la gent contempla les evolucions de les comparses. L’actuació és successiva i sempre en el mateix ordre: els Turcs i Cavallets, les Maces i els Àngels, les Guites, l’Àliga, els Nans Vells, els Gegants i els Nans Nous; i per acabar, els Tirabols.
Finalment, a les 21.30 es farà la Patum Completa, que serà com la del matí, però amb quatre salts per comparsa. La festa s’acabarà de matinada amb els Tirabols, que seran els encarregats de tancar la festa.