Aquests dies de vacances els nens canvien els hàbits. L’augment de les hores de llum i la quantitat de temps lliure desorganitzen els horaris i els descansos. Normalment, durant l’època estival, es realitza una adaptació de les rutines del son dels nens als horaris dels adults, i no se sol contemplar que això pot tenir repercussions en el benestar físic i emocional infantil. La manca de son pot comportar una alteració de les capacitats físiques i psicològiques.
Mantenir una rutina equilibrada del son en els nens és fonamental per al seu bon desenvolupament. La manca de descans pot provocar alteracions emocionals i psicològiques, les més habituals solen ser: dificultat per concentrar-se, manca d’energia per a les activitats diàries, freqüents explosions d’ira i fins i tot estats d’ansietat i de tristesa en casos greus. Dormir bé és tan important com menjar i tant a l’estiu com a les vacances, hem de continuar mantenint els hàbits que ja estaven marcats durant el curs escolar.
Aquesta llista de consells us ajudarà per aconseguir que els nens mantinguin bons hàbits nocturns, també a l’estiu.
- Durant el dia, molta activitat física. Mantenir els nens en moviment és essencial per garantir-ne la bona salut. Els experts recomanen que estiguin actius al llarg del dia i de formes molt diferents, ja sigui a través de jocs o passejades. L’ideal és que no romanguin més de 1 hora fent activitats sedentàries. A més, aquesta activitat permetrà que estiguin més cansats a l’hora de ficar-se al llit i, per tant, agafin millor el son. Però compte, almenys 1 hora abans d’anar-se’n al llit, els nens han d’estar tranquils i relaxats.
- Al llit, a dormir. És clau: res d’anar-se’n al llit a jugar ni a veure la tele. I en cap cas s’han de ficar al llit amb la Tablet o el mòbil. Una mica de disciplina els ajudarà a agafar millor el son.
- No variar en excés els horaris d’Hivern. Tot i que la flexibilitat horària més gran és inevitable, es recomana no trencar en excés aquestes rutines d’hivern amb un màxim de dues hores de diferència. Així, per exemple, si un nen es fica al llit normalment a les 8 de la nit, a l’estiu no s’hauria de dormir més tard de les 10.00.
- Tanqueu les persianes a l’hora de dormir. A l’estiu, els dies són molt més llargs i això pot generar reticències als nens a l’hora de ficar-se al llit, ja que ells relacionen la foscor amb el son. És per això que baixar les persianes un temps abans de l’hora de ficar-se al llit, ajuda a generar un ambient nocturn que propicia el somni.
- Mantenir una bona temperatura a l’habitació. La calor és un enemic pel que fa a la qualitat del son i pot provocar que els nens es despertin diverses vegades durant la nit, impedint-los un bon descans. Per això, és important intentar que la temperatura de l’habitació sigui adequada, entre 20 i 22 graus.
- Eliminar les pantalles abans de ficar-se al llit. Tot i que aquest hàbit s’ha d’inculcar durant tot l’any, és especialment important durant l’època estival quan els nens es mostren més reticents a anar al llit. Els dispositius digitals activen el cervell i, per tant, cal evitar-los a les nits. Per a Montilla és clau substituir les pantalles per un llibre: és la millor manera d’ajudar-vos a relaxar-vos.
- Ensenyar als nens que a l’estiu també hi ha rutines. Els nens no haurien d’associar l’estiu o les vacances amb la manca de normes. Cal que siguin conscients que, malgrat una major amplitud d’horaris, continuen existint unes regles de son que cal complir.
Així, tot i que la flexibilitat horària durant les vacances és inevitable, continua sent important mantenir uns horaris més o menys fixos que garanteixin el descans correcte dels més petits. Segons l’OMS, els nens menors d’un any han de dormir de 14 a 16 hores incloses les migdiades. Els nens de 1 a 2 anys, entre 11 a 14 hores i els nens de 3 a 4 anys de 10 a 13 hores diàries incloent-hi les migdiades. A més, aquest descans ha de ser de qualitat i aconsellen mantenir una regularitat d’horaris tant a l’hora de ficar-se al llit com de despertar-se.