La menopausa és una etapa natural a la vida de tota dona que s’assoleix després de passar 12 mesos sense menstruació. Aquest procés, que sol passar al voltant dels 50 anys (encara que pot variar entre els 45 i 55), implica una reducció en l’activitat dels ovaris i una disminució significativa en la producció d’estrògens, desencadenant una sèrie de canvis físics i emocionals com sufocacions, sudoracions nocturnes, canvis d’humor, problemes per dormir o cansament, entre d’altres.
Parlar de la menopausa és un dels millors antídots contra el tabú que encara l’envolta. A més, cada cop hi ha més dones que alcen la seva veu i comparteixen obertament les seves experiències, normalitzant un tema que fins ara s’havia evitat per vergonya. Tot i això, encara són moltes les que romanen en silenci i no demanen ajuda.
A Espanya, per exemple, hi ha 7,6 milions de dones que es troben en aquesta etapa vital i més de la meitat afirma que pateix una mitjana de 6 símptomes propis de la menopausa. Tot i això, aproximadament, el 30% no acudeix al metge i només el 14% es tracta, tot i que hi ha infinitat de possibilitats per transitar la menopausa de manera còmoda.
Contingut
És possible alleugerir els símptomes
Per alleujar els símptomes de la menopausa i millorar la qualitat de vida de les dones de la generació silver, és fonamental adoptar un enfocament holístic que abasti canvis en l’estil de vida -mantenir una dieta equilibrada, fer exercici i practicar tècniques de relaxació- i també opcions de tractament complementari que proporcionin un suport addicional i que ajudin a reduir les sufocacions, millorin l’estat d’ànim i mantinguin la salut òssia i cardiovascular.
L’objectiu d’aquests complements alimentaris, formulats amb components com les isoflavones de soja, llúpol, melatonina, vitamines, calci i àcid alfa-linolènic, és que les dones continuïn amb el seu estil de vida i puguin continuar sent elles mateixes. El llúpol, que contribueix a mantenir una menopausa tranquil·la i confortable, ajudant a alleujar molèsties relacionades com sufocacions, sudoració, inquietud irritabilitat. La melatonina ajuda a disminuir el temps necessari de son, i la vitamina B12, B6 i folats, que ajuden a reduir el cansament i la fatiga.
Cada menopausa és diferent
Són molts els factors físics, biològics i mediambientals que condicionen aquesta etapa. També cal tenir en compte que no totes les dones presenten els mateixos símptomes, ni amb la mateixa intensitat o durant el mateix temps. I és que encara són molts els falsos mites sobre la menopausa que confonen i contribueixen a estigmatitzar-la. Aquí t’aclarim els més comuns perquè puguis abraçar aquesta etapa de la teva vida de manera positiva i saludable.
Mites i realitat de la menopausa
- Totes les dones tenen sufocacions: més de la meitat pot experimentar sufocacions, però no tots tenen la mateixa intensitat i durada. Algunes dones només poden tenir sufocacions nocturnes, mentre que altres les poden tenir durant tot el dia i ser incapacitants.
- Es perd la libido: no necessàriament, el que passa és que els desequilibris hormonals poden afectar tant en el pla físic com emocional, i la vida sexual es pot veure afectada.
- Hi ha pèrdues d’orina: no totes les dones tenen pèrdues d’orina després de la menopausa, ja que això depèn del to a terra pèlvic.
- S’ha acabat el sexe: la disminució d’estrògens pot causar atròfia vaginal i baixa libido, cosa que fa que les relacions sexuals siguin incòmodes o doloroses, però això no implica deixar de continuar gaudint del sexe.
- Les dones menopàusiques són histèriques: els canvis hormonals poden causar irritabilitat, plor fàcil i depressió, però això no és exclusiu de la menopausa i pot passar en altres etapes de la vida femenina, com la menstruació o després del part.
- Es guanyen quilos: el dèficit d’estrògens pot produir augment de pes i de greix abdominal, però és possible arribar i continuar a la menopausa en bona forma física si es manté un estil de vida saludable.