Barcelona i Catalunya són la ciutat i el territori d’Europa amb la millor estratègia per captar inversions estrangeres, segons la publicació fDI Magazine del grup Financial Times. El rotatiu anglès reconeix el paper que estan duent a terme entitats com l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ), que actua a nivell de tot Catalunya, per l’atracció de nous projectes.
En el cas de la Ciutat Comtal, l’Ajuntament de Barcelona va captar durant el 2021 inversions estrangeres per valor de 100 milions d’euros, cinc vegades més que el 2020. Les inversions aconseguides l’any passat van generar 885 llocs de treball, més del doble que l’any anterior.
A través de la Direcció de Promoció de Ciutat i del Servei de Business Landing de Barcelona Activa, es van gestionar 130 projectes, dels quals 13 van concloure amb èxit: 11 de nous i 2 reinversions en projectes ja en marxa a la ciutat.
Entre els projectes més rellevants destaquen el global digital hub de PepsiCo, l’obertura d’un customer hub de Costa Cruceros per a la seva estratègia internacional de captació i fidelització de clients i la creació d’un centre de desenvolupament de producte i enginyeria de Veriff, una scale-up estoniana que desenvolupa programari contra la suplantació de la identitat digital.
Dels tretze projectes un 54% són de fora de la Unió Europea. Els països dels quals provenen els projectes són els Estats Units, el Regne Unit i Itàlia, amb dos projectes cadascun, i l’Argentina, Bèlgica, Estònia, França, els Països Baixos, Suïssa i la Xina. Més de la meitat de les inversions provenen del sector tecnològic i de les comunicacions.
Aquest 2022, l’entitat de promoció barcelonina treballa amb 62 projectes, principalment de fora de la Unió Europea (65%), la majoria provinents de l’Argentina (15%) i el Regne Unit (13%). Hi ha una gran presència de projectes d’inversió relacionats amb les tecnologies de la informació i la comunicació (29%) i els serveis a les empreses (16%).
Una ciutat per invertir en el futur
La publicació fDi Magazine situa Barcelona en la primera posició en la categoria de ciutats per invertir en el futur, per davant de Milà, Berlín, Munic i Moscou. El document destaca, entre d’altres, l’estratègia Barcelona Green Deal de l’Ajuntament que recull les línies prioritàries de la promoció econòmica per la pròxima dècada en clau agenda 2030.
La revista subratlla també la iniciativa Barcelona International Welcome Desk, un servei pioner a l’Estat que facilita l’arribada i l’establiment d’inversors, investigadors i talent estranger.