Per a qualsevol barceloní era d’esperar aquesta confirmació: Barcelona és una de les ciutats més cares del món per viure-hi. Així ho diu l’índex anual de cost de vida publicat per Numbeo, un portal especialitzat que analitza diferents variables per determinar el cost de vida a les ciutats.
Aquest estudi, que abasta dades des del gener fins a mitjans del 2024, avalua el cost del lloguer, els aliments, els preus en restaurants i el poder adquisitiu local, i hi publica una llista de 218 ciutats del món ordenades pel seu preu de vida.
En aquesta llista Barcelona ocupa la posició número 89, superant altres ciutats espanyoles com Madrid, que es troba al lloc 92, i València, al 105, convertint-se a la ciutat més cara d’Espanya segons aquest informe.
Actualment, la capital catalana és la ciutat que té els preus de les habitacions a pisos compartits més cares d’Espanya i ara s’ha posicionat també com la segona ciutat més cara per viure de tot l’Estat. Barcelona té un dels costos de vida més alts del país, amb una diferència del 26,76% respecte a la mitjana de grans ciutats espanyoles.
L’augment del cost de vida a Barcelona és degut a diversos factors. El principal, evidentment, és incloent-hi l‘alta demanda d’habitatge, l’alta afluència de turisme i el creixement de la població expat. Aquests estrangers arriben atrets pel clima, la cultura i la gastronomia de la ciutat, i acostumen a treballar en multinacionals amb sous alts, cosa que empeny a pujar preus de l’habitatge i oci. A més, no para de créixer el col·lectiu dels anomenats nòmades digitals, professionals que teletreballen i s’estableixen a Barcelona durant una temporada, i que també encareixen el nivell de vida local.
El rànquing està liderat per Ginebra i Zuric, totes dues ciutats suïsses, conegudes no només pels seus alts costos sinó també per la seva elevada qualitat de vida i situades a Europa. En contrast, set de les deu ciutats més cares del món es troben als Estats Units, amb Nova York i San Francisco liderant la llista.