Molts, sobretot els qui no us agrada el futbol, us deveu preguntar per què el Barça és omnipresent als mitjans de comunicació. Doncs perquè és molt més que un club, és un gran negoci, tan gran que ens afecta molt als ciutadans.
Un recent informe de PriceWaterhouseCoopers, encarregat pel club, s’encarrega de recordar-nos-ho cada any per aquestes dates. Segons l’empresa de consultoria el Barça contribueix amb 1.191 milions d’euros a Barcelona, l’1,46% de l’economia de la ciutat i genera prop de 19.500 llocs de feina. Això sí, com també és habitual, l’estudi no contempla les despeses que genera el públic i que paguem religiosament els ciutadans, especialment els veïns del Camp Nou.
Contingut
Més que un club
L’estudi destaca que el Barça no genera només negoci esportiu sinó també en altres sector, com el turisme, l’hostaleria, el transport o els mitjans de comunicació. Concretament, destaca que per cada euro ingressat es generen 2,2 en activitat econòmica per a la ciutat.
Per si fos poc, el Barça també paga impostos. Durant la temporada 2018-19 va re· captar 366 milions per a les diverses administracions, en concepte d’IVA, IRPF, impost de societats o tributs locals. Una quantitat que equival a gairebé el 14% del pressupost de l’Ajuntament, i que suposa un increment del 67% respecte a la temporada 2014-15.
El Barça, a Foment
L’impacte no només es circumscriu a la ciutat. Segons pWc l’impacte total a Catalunya en la darrera temporada ha sigut de 1.400 milions d’euros, i ha ajudat a crear més de 23.500 llocs de feina.
Potser per tot això el president Josep Bertomeu ha decidit integrar el club a Foment del Treball, la patronal de les empreses de Catalunya. Un moviment més aviat polític que ha inquietat a mols afeccionats i bona part de l’opinió publica. Sobretot després del cas I3 Ventures.
Òbviament, pesos pesats de l’empresariat català, com Joan Gaspart, Salvador Alemany, Carles Tusquets o Josep Sánchez Llibre, president de Foment, van aprofitar per col·locar-se a la foto al voltant de Bertomeu i amb el Barça de fons. Per allà també hi havia, Josep Antoni Duran i Lleida. No cal dir que la foto de tots plegats va provocar unes quantes indigestions, especialment al Palau de la Generalitat.
Revolució digital
Del total d’ingressos del Barça uns 180 milions d’euros provenen del terreny digital. Segons Bertomeu, és una mostra que el Barça lidera la indústria de l’esport a Catalunya i també la revolució digital.
El problema és que pocs dies després de presentar-se l’informe, entre fanfàrries, saltava el cas I3 Ventures, un cas molt digital precisament, que posa en evidència que el club no està gaire al cas dels preus a Internet. perquè pagar 190.000 euros anuals a una empresa perquè només monitoritzi les xarxes, és un preu que sembra les sospites. Acabi com acabi aquest assumpte, un cop més, les coses bones que fa el Barça han quedat soterrades per interessos d’uns i altres.