“Tros”, una coproducció de TV3, arriba avui a les sales de cinema. Aquest film, el debut com a director de Pau Calpe, és l’adaptació de la novel·la homònima escrita per Rafael Vallbona, que aborda la problemàtica social del camp a partir de la relació entre un pare i un fill. El llargmetratge està nominat a la Milllor Pel·lícula als pròxims Premis Gaudí.
La coproducció de TV3 està protagonitzada per Roger Casamajor i Pep Cruz, és l’adaptació de la novel·la homònima escrita per Rafael Vallbona, que va rebre el premi XXV Ferran Canyameres de Novel·la del 2016.
“Tros” es va rodar en català a finals del 2020 en localitzacions naturals de les poblacions d’Alcanó i Sarroca de Lleida, al Segrià. I ha comptat amb un càsting integrat per actors locals, molts dels quals no professionals.
Amb una àmplia trajectòria com a productor, Pau Calpe Rufat debuta en la direcció del llargmetratge per narrar una història d’un món rural que s’acaba. Segons Calpe, “sovint, el món rural se sent abandonat i desprotegit. Els pagesos organitzen patrulles nocturnes que ronden les terres per a evitar els furts i els robatoris de maquinària agrícola. Són els sometents.”
“En els darrers anys, aquestes patrulles han plantejat un conflicte social amb les forces policials. I és que les nits d’hivern són llargues i no hi ha prou recursos per cobrir tot el territori. Des de l’administració no es veu amb bons ulls els sometents, però aquests continuen patrullant d’amagat.” explica el director.
Sinopsi
En Joan, un pagès malcarat cansat de patir robatoris al mas, decideix sumar-se a la ronda nocturna de pagesos que vigila les terres… els sometents. Als veïns que patrullen no els fa gens de gràcia que en Joan els acompanyi: des que la seva dona va morir, el vell ha perdut el cap.
Però l’accepten en veure que l’acompanya el seu fill Pepe, que ha tornat de la ciutat. I durant la ronda, en Joan i en Pepe topen amb un lladregot al tros. La pel·lícula s’estrenarà en cinemes de la mà d’Alfapictures. És una coproducció de TV3 amb Galápagos Media i Cepa Audiovisual (Argentina), que compta amb la col·laboració de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).