La Marató de 3Cat consolida una 33a edició que se celebrarà el 15 de desembre amb un ampli desplegament a tot el territori i es dedicarà a les malalties respiratòries, que, a Catalunya, afecten dos milions de persones i tenen un gran impacte sobre la qualitat i l’esperança de vida.
Amb l’objectiu de captar fons per a la recerca científica de les malalties respiratòries i sensibilitzar la població sobre les seves causes, símptomes i prevenció, 3Cat es bolca un cop més amb La Marató des d’ara i fins al dia del programa, amb una programació especial a TV3, a Catalunya Ràdio, a la plataforma 3Cat i a les xarxes socials.
Es vol arribar a la ciutadania per millorar la salut respiratòria i incidir especialment entre els joves. Com apunta la presidenta de 3Cat, Rosa Romà, “millorar l’aire que respirem i apartar els joves del tabaquisme per evitar més malalties respiratòries és responsabilitat de tots”.
Amb la implicació entusiasta des de fa mesos de milers de persones: voluntaris, donants, dinamitzadors d’activitats populars, especialistes mèdics, personal sanitari i també pacients que ofereixen generosament el seu testimoni, La Marató és un projecte plenament arrelat al país i un dels grans esdeveniments solidaris de l’any.
“A ple pulmó”: la campanya
La pol·lució, les partícules contaminants atmosfèriques i el tabaquisme són algunes de les causes que fan que les malalties respiratòries tinguin cada vegada més afectació entre la població. A hores d’ara ja suposen la segona causa d’ingrés hospitalari a Catalunya i la tercera causa de mort. Només a Catalunya, moren cada dia 27 persones, 1 cada hora, d’una malaltia respiratòria. Però com assenyala la Dra. Carme Monasterio, “també hi ha malalties de causa infecciosa (bacteris, virus, fongs), immunitària i amb component genètic, que poden afectar tothom, i es donen en totes les edats de la vida, amb una alta incidència en la infància i en la gent gran”.
Hi ha al voltant de 350 malalties respiratòries, 71 de les quals són molt freqüents, com la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), l’asma i les al·lèrgies respiratòries, els trastorns respiratoris del son i les infeccions respiratòries. No tan prevalents però de gran impacte per la seva gravetat, són la fibrosi pulmonar, el càncer de pulmó i la tuberculosi. Poques malalties respiratòries tenen cura i moltes es cronifiquen.
Malgrat la gran afectació, són malalties encara molt desconegudes i poc diagnosticades. Segons explica el director de la Fundació La Marató de 3Cat, Lluís Bernabé, “moltes persones conviuen amb símptomes que no identifiquen com a malaltia i això fa que quan finalment hi ha un diagnòstic mèdic la malaltia ja està massa avançada”, i afegeix: “Això és el que La Marató vol revertir”.
La Marató vol contribuir a canviar aquesta realitat i contribuir en la identificació d’aquestes malalties a Catalunya. Per això, a banda de captar fons per a la recerca, també llança una gran campanya de divulgació i sensibilització que ja ha començat a caminar amb l’eslògan “A ple pulmó”.
L’espot audiovisual representa la força de la solidaritat i la implicació de milers de persones a tot Catalunya, i on l’aire és l’element clau que permet respirar.
La cançó que serveix de fil conductor de l’espot és interpretada per persones que tenen malalties respiratòries, familiars i personal sanitari real. I és que, segons explica la directora de Negoci i Màrqueting de 3Cat, Núria Fargas, “la campanya està molt connectada amb la realitat d’aquests pacients, perquè cantar és la millor expressió de l’exercici de respirar, de projectar la capacitat pulmonar i tot allò que representa, segons assenyala el grup d’expertesa”.
D’aquesta manera, les veus d’aquests pacients, sense filtre, i amb les limitacions que provoquen aquest tipus de malalties, entonen un missatge vital per a tothom: només necessitem l’aire que respirem i l’amor dels altres. Al seu costat, les veus de familiars, de l’equip mèdic, l’equip auxiliar, el personal investigador.