fbpx

Escriu aquí

Salut

La tuberculosi presenta la taxa d’incidència més baixa de la història

Compartir

Durant el 2016 es van detectar a Barcelona 280 nous casos de tuberculosi entre els residents a la ciutat, la qual cosa representa una taxa d’incidència de 16,5 casos per 100.000 habitants. Les dades confirmen que el nombre de nous diagnòstics segueixen caient de forma progressiva durant els darrers anys, fins al punt que hores d’ara hi ha el nivell més baix assolit en la història de la malaltia a la capital catalana. Les xifres s’han donat a conèixer durant una jornada internacional celebrada recentment per commemorar el 30è aniversari del Programa de Prevenció i Control de la Tuberculosi de Barcelona, que lidera l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

El descens en la incidència de la malaltia s’explica en gran mesura per la bona coordinació entre tots els implicats en el control de la patologia. Des de fa una dècada, els nous diagnòstics i els seus possibles contactes són seguits de manera activa en alguna de les cinc unitats clíniques de tuberculosi que hi ha a la ciutat (a l’Hospital de Vall Hebron, al Clínic, al Sant Pau, al Mar i al Centre d’Atenció Primària de Drassanes). L’ASPB també fa un seguiment proper dels casos i dels contactes.

tuberculosi

 Reptes pendents

Al llarg del període que porta desplegat el programa, la tuberculosi ha reduït considerablement la seva incidència a la ciutat, passant de taxes pròximes als 70 casos per 100.000 habitants als anys 1992-1993 fins a les actuals, que estan per sota dels 20 casos per 100.000. A més a més, i segons un estudi recent, el percentatge de tractaments finalitzats de forma correcta entre la població immigrada que ha patit la malaltia ha millorat notablement, passant del 70% al 1999 fins al 87,5% el 2013, un percentatge molt similar al de la població autòctona.

Malgrat les bones xifres dels últims anys la situació actual obliga a mantenir l’alerta. Paradoxalment, és en un context de baixa incidència en què augmenta la probabilitat d’un retard diagnòstic i, per tant, la probabilitat que creixin els contagis, en particular perquè el món sanitari deixa de tenir present la malaltia en el seu dia a dia. A més a més, els casos actuals tenen una major complexitat, en part pel sorgiment de variants de la malaltia resistents als fàrmacs. Cal recordar que en el conjunt del planeta la tuberculosi ha suposat 10,4 milions de nou casos l’any 2015, dels quals un 56% van ser homes i un 43% dones. Les persones que viuen amb VIH representen l’11% dels nous diagnòstics.

Una malaltia desigual

Un bon abordatge de la tuberculosi obliga a saber exactament en quines àrees es donen més casos, perquè la realitat és que no es troben distribuïts de manera equitativa. La malaltia ha estat tradicionalment un bon indicador de pobresa o desigualtats i, a la pràctica, presenta una major incidència en alguns districtes que no pas en uns altres, tot i que també hi ha diferències destacables entre les grans ciutats d’Europa. En el cas de la ciutat de Barcelona, per exemple, tot i que la mitjana és de 16,5 casos per 100.000 habitants, els districtes de Ciutat Vella (39 casos per 100.000), Sants – Montjuïc (26), Sant Martí (22), Sant Andreu i Horta – Guinardó (18 cadascun) es troben per sobre. A la cua, amb 5 casos per 100.000, hi ha Les Corts i Sarrià – Sant Gervasi. Els experts consideren que per cada cas de malaltia activa hi ha, com a mínim, una altra persona portadora del bacil que ha de rebre tractament, tot i que encara no hagi desenvolupat la dolència.

A nivell europeu, els investigadors han pogut constatar que la majoria de casos de tuberculosi es concentren en les grans ciutats. De fet, es calcula que, de mitjana, la taxa a les grans ciutats de més de 500.000 habitants és el doble que no pas la taxa d’incidència estatal als diferents països del continent. A més a més, grans nuclis europeus com Londres es troben en taxes superiors a la de Barcelona.

 

*LA TORRE DE BARCELONA

Tags:

També et pot interessar

Deixar un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable LA TORRE DE BARCELONA .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios LA TORRE DE BARCELONA.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.