fbpx

Escriu aquí

Salut

Tinc una depressió postpart?

Compartir
parella amb un nadó

parella amb un nadó

Com detectar-la

Estic molt preocupada, perquè des de que em vaig quedar embarassada (és la meva primera vegada) em sento molt trista i sense ganes de fer res. Jo sempre he estat una persona molt vital i ara no sóc la mateixa. He buscat per Internet i penso que potser tinc depressió pre-part. És possible? És normal que em senti així?

Entenc la teva preocupació ja que la nova experiència vital a la qual t’enfrontes és molt important i requereix el màxim de tu. Precisament el teu baix estat d’ànim pot estar relacionat amb l’alta exigència física i psicològica que implica la maternitat i l’embaràs. Els canvis hormonals també poden provocar que et sentis més trista i apàtica del normal.

El que et passa podria ser simplement la inquietud de ser mare primerenca o bé, tal com m’expliques, els símptomes d’una depressió pre-part. Si pateixes aquest tipus de depressió hauria de ser tractada per un professional per evitar que et generi un malestar continuat en el temps i influeixi de forma negativa a tu i al teu nadó. És important tractar aquesta patologia, si és el cas, ja que la depressió pre-part és un factor de risc per patir depressió post-part.

Els símptomes de la depressió post-part són: presència de plor, ansietat, frustració i irritabilitat que devenen en sentiments d’inseguretat respecte a la pròpia capacitat de poder ser mare. Per tant, el nadó es troba amb una mare no disponible, que no en pot tenir cura oferint tot el que ell necessita per al seu desenvolupament sa a nivell psicològic i emocional. Com és sabut el bon vincle de la mare amb el nadó és important perquè aquest senti seguretat emocional. La seguretat emocional implica l’expressió i satisfacció de les necessitats. Una mare amb un bon estat d’ànim procurarà ser una mare atenta a les necessitats del seu fill i capaç d’afrontar els reptes que implica encarregar-se del seu nadó.

Seria recomanable que li comentessis  la teva situació al teu metge de família amb la finalitat que pugui fer un diagnòstic i proposar un possible tractament. El tractament de primera elecció per a la depressió pre-part és la teràpia psicològica, ja que l’ús de medicació antidepressiva durant l’embaràs pot implicar una sèrie de riscos per al nadó. Des d’aquestes línies et dono tres consells que et poden ajudar: comparteix les teves preocupacions (en relació a l’embaràs i la maternitat) amb la teva parella o amb les persones de confiança, demana ajuda quan la necessitis als teus més pròxims i surt a passejar diàriament.

 

Encarna Expósito. Psicòloga infantil.
Professora Universitat de Barcelona.
T. 616 819 625.
www.vidalespejo.com

Envia les teves consultes a info@vidalespejo.com

Tags:

També et pot interessar

Deixar un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable LA TORRE DE BARCELONA .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios LA TORRE DE BARCELONA.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.