Escriu aquí

Són efectius els radars de Barcelona?

Compartir

radar ronda de dalt

A la noticia d’avui parlem sobre els radars que hi ha a la ciutat de Barcelona, les autovies que accedeixen a la seva entrada i a la seva zona metropolitana. Després que en aquest inici de setembre, la DGT (Direcció General de Trànsit) hagi instal·lat dos radars més per l’entrada del Besòs a la C16, reforça la vigilància en les autovies de gran velocitat, en les quals els usuaris tenen tendència a augmentar més la seva velocitat.

El cas és que a Barcelona ciutat els principals radars es troben sobretot a la diagonal i als carrers on es pot haver més velocitat, a més dels radars fotogràfics, que la seva principal funció és detectar infraccions que puguin posar en perill la circulació del trànsit, no necessàriament per excès de velocitat sinó per accions com saltar-se semàfors en vermell, girs prohibits, zones no circul·lables…

Aquest tema però acull un debat polèmic, en el qual hi ha ciutadans que recolzen la gran pressència dels radars en les carreteres i d’altres que argumenten que es tracta d’una ‘màquina de treure diners al ciutadans’, com afirmen alguns. Generalment els radars estan col·locats en aquells punts que tenen més tendència a ser perillosos per les condicions que presenten o per l’activitat que els conductors prenen normalment, intentant reduïr considerablement la velocitat en aquells trams més vulnerables. Tot i així el debat pot focal·litzar-se en analitzar si tots els radars tenen l’efectivitat perfecta o hi ha alguns que poden comportar problemes indirectament…

Efectius o momentanis?

Està clar que quan un conductor veu la senyal que l’avisa que hi ha un radar redueix la seva velocitat per no ser multat. Partint d’aquesta obvietat, aniria bé pensar quin si aquest comportament resulta perillós o no. Per exemple, si un conductor va a 160 km/h en una autovia que la velocitat màxima permesa és de 120 km/h, en el moment que visualitzi que hi ha un radar, aquest baixarà la velocitat com a mínim uns 40 km/h de cop, posem-hi entre 1 i 2 segons. Això comporta que la velocitat s’aturi de forma brusca en un instant en què la velocitat de reacció del cotxe que vagi darrere és molt limitada, ja a més velocitat més seca serà la frenada. Per tant de ben segur que reduirant la velocitat, però val el perill està present en aquest aspecte…

D’altra banda estan els radars instal·lats més recentment que es basen en detectar la velocitat en un tram determinat, per tant serien la solució perquè els conductors no hagin d’abaixar sobtadament i bruscament la velocitat, ja que permet tenir uns metres per adaptar-se a la velocitat adequada. Aquests es troben sobretot en túnels, que detecta la matricula del vehicle a l’entrada i la sortida, o en el propi asfalt.

La velocitat ideal

L’altra joia de la corona és sobre si els límits de velocitat establerts són els més òptims que hi poden haver. En vies d’alta velocitat com autopistes i autovies, excepte en alguns trams, la velocitat general és sempre de 120 km/h, que alguns qüestionen ja que s’hauria de canviar a 140, ja que creuen que degut a la baixa velocitat que és, molts conductors passen els 120 permessos, argumentant que entre els 120 i 140 km/h no és una velocitat perillosa si es condueix pels carrils de l’esquerra.

Cal recordar que durant un temps, la Generalitat va canviar la velocitat en aquest tipus de vies permesa a uns 110 km/h. Com tot, va ser ben acceptada per una part i refusada per l’altra, però el fet és que es va canviar ràpidament i la llei va durar molt poc temps. Segurament una de les raons, va ser que la velocitat era més reduïda, però per contra, el combustible que consumien els vehicles era menor, amb la qual es consumia menys gasolina i gasoil.

Mesures obsoletes

El govern però, va argumentar que va considerar que els usuaris havien tingut bones reaccions al canvi i no creien que el límit dels 120 km/h fos un dels principals problemes dels accidents de trànsit.

El cas és que ens hem de qüestionar és si vertaderament, compleixen plenament amb la seva funció. Sembla ser que sí que resulten efectius en quant la prevenció d’accidents, però també cal tenir en compte la viabilitat d’aquells que tenen l’objectiu d’evitar infraccions més lleus, com els mòbils o els fotogràfics.

Tags::

També et pot interessar

Deixar un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable LA TORRE DE BARCELONA .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios LA TORRE DE BARCELONA.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.