L’any 2021 l’economia de Catalunya ha crescut un 5,9 %, un ritme de creixement que supera en nou dècimes el de l’economia espanyola (5,0%). La millor situació de la pandèmia va permetre una recuperació (després d’un descens de l’11,5% l’any 2020), que també s’ha beneficiat del mercat de treball i del sector exterior.
Jaume Giró, ha valorat molt positivament les dades del 2021, “demostren que l’economia catalana té unes bases de creixement sòlides i que està en el camí de la recuperació”. “Són unes dades positives i que hem aconseguit entre tots, gràcies sobretot a l’esforç i a la confiança dels treballadors i dels empresaris, dels comerciants, dels botiguers, dels autònoms i dels emprenedors que cada matí es lleven per treballar i que fan front a les adversitats”, ha subratllat.
Giró també ha insistit que aquestes dades “venen a demostrar que estem lluny de la decadència i la irrellevància que alguns prediquen i que sembla que desitgin per al nostre país”, i ha destacat el caràcter transversal del creixement de l’economia catalana, “tant pel que fa al teixit industrial com al sector serveis, que creix un 8,8% en el darrer trimestre”.
L’economia s’ha adaptat de als problemes derivats en alguns béns intermedis i subministraments, l’augment de la inflació i la variant òmicron al final del trimestre, i ha seguit creixent amb força. Durant els tres darrers mesos del 2021, l’activitat econòmica a Catalunya ha mantingut un creixement significatiu que consolida la recuperació. Així, el creixement interanual del darrer trimestre (6,9%) també ha superat el de la zona euro i el del conjunt de l’Estat (4,6% i 5,2%, respectivament), mentre que la pujada intertrimestral se situa en el 2,2%, per sobre de l’1,3% del trimestre anterior (2,0% intertrimestral a Espanya i 0,3% a la zona euro).
Convé tenir present la incertesa de l’avanç del PIB trimestral, atesa la dificultat de captar els senyals conjunturals davant d’un esdeveniment tan excepcional com la pandèmia. Així mateix, per a l’estimació del PIB del quart trimestre l’Idescat encara no disposa d’alguns dels principals indicadors d’activitat del desembre, en especial, l’índex de producció industrial (IPI) o l’indicador d’activitats del sector serveis (IASS). A tot això, s’hi afegeix la complexitat derivada de la valoració dels consums intermedis i dels deflactors, en un context de preus a l’alça d’aquests inputs i dels preus finals