L’impacte mediambiental del plàstic és exageradament alt sobretot als oceans i mars. Aquests residus són altament perillosos per a la vida i la biodiversitat marina, perjudicials pel medi ambient i, a més, tenen efectes negatius sobre l’economia, el turisme, la pesca o el transport marítim, per no parlar dels alts costos de neteja que suposen. Segons la Fundació Rezero, l’Estat espanyol és un dels països europeus que més contamina el mar, i ha rebut nombroses advertències.
Al llarg dels últims anys, hi ha hagut altres prohibicions a nivell europeu per tal de reduir el plàstic que es fa servir. La Unió Europea prohibeix partir del 3 de juliol la comercialització d’alguns productes de plàstic com plats, gots, canyes de refresc o bastonets higiènics; productes de poliestirè expandit o plàstic oxodegradable. És una mesura que ja s’havia aprovat el 2019, però que començarà a entrar en vigor aquest juliol, data màxima del termini d’aplicació.
Contingut
LA CAMPANYA CONTRA EL PLÀSTIC A CATALUNYA
Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Catalunya, ha anunciat recentment que portarà al Parlament la llei d’embalatges. Té l’objectiu de reduir els plàstics d’un sol ús i recuperar la cultura d’envasos reutilitzables, regular la brossa i fomentar l’economia circular. Aquesta idea és assumida com a positiva, sobretot pel que fa al concepte de la reutilització, bàsic per tirar endavant. El problema és, però, que l’aprovació d’aquestes noves lleis és un procés lent, i per cada dia que passa més residus de plàstic es generen.
L’Ajuntament de Barcelona posa a disposició de la ciutadania el programa Comerç + Sostenible, adreçat sobretot a entitats de comerç i comerços que hagin signat el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat.
També a Catalunya s’ha començat a seguir un model de porta a porta per a la recollida de residus. A Barcelona, però, aquest sistema s’ha estancat. Es tracta d’un sistema de recollida de residus que funciona actualment a 200 municipis, que implica que els veïns els separin segons les tipologies. En comptes de dipositar-los a contenidors de reciclatge, els han de deixar a la porta de casa seva en funció del dia i la franja horària que estableixi l’Ajuntament. A Barcelona, aquest nou model de recollida de residus s’ha instaurat al barri de Sant Andreu, però encara no s’ha arribat a un consens sobre el seu funcionament.
2 TRUCS ORIGINALS I MOLT FÀCILS PER REUTILITZAR PLÀSTIC
- Converteix les ampolles de plàstic en nous objectes útils: tots estem dotats d’imaginació i només ens cal treballar-la. Per què no convertir ampolles de plàstic en pots pels teus llapis de colors, per les flors o en joguines?
- Toques la guitarra i et falten pues? Segur que tens dins del targeter alguna targeta caducada! Agafa les tisores, retalla-les i converteix-les en les pues que necessites!
La població està cada vegada més conscienciada pel que fa a l’impacte mediambiental que suposen els residus de plàstic pel nostre planeta. Cada cop més gent utilitza bosses de roba o de plàstics reutilitzables quan va a comprar o té en compte el percentatge de plàstic que s’utilitza als embalatges d’aquells productes que compra. D’igual manera, ja s’ha convertit en una cosa habitual pagar les bosses de plàstic dels comerços o que aquestes estiguin fetes amb plàstics reutilitzables.
Tot i que queda clar que encara tenim un llarg camí per recórrer pel que fa a la correcta gestió dels residus, sembla que comencem a estar-hi encaminats. I tu, recicles a casa teva? Tens en compte l’impacte mediambiental que suposa el plàstic a l’hora de comprar? Qualsevol truc que vulgueu compartir serà benvingut, ajuda’ns a aconseguir una Barcelona més conscienciada i sense plàstics!