El sexe ens afecta de moltes maneres: físicament i mentalment. Les seves conseqüències són diverses per al nostre cos, però ens oblidem que el sexe també ens afecta la ment, i sovint més del que creiem. L’orgasme és el més semblant a una droga que podem experimentar sense caure en el consum d’aquestes substàncies, i el nostre cervell ho sap i reacciona al respecte.
Però com afecta realment al nostre cervell i a la nostra ment? I com participa aquest durant i després de l’acte? Quins beneficis comporta? Són moltes les preguntes que poden sorgir a l’hora d’analitzar la relació entre ambdós i, de la mateixa manera, són diversos els estudis científics que s’han realitzat al respecte al llarg dels anys.
Contingut
Els beneficis que ens produeix el sexe
En què ens pot ajudar a tenir relacions sexuals satisfactòries? Són moltes les conseqüències beneficioses que el sexe produeix en el nostre cos i concretament a la ment. El sexe segrega hormones en el nostre cervell, tant en homes com en dones. L’alliberament d’oxitocina durant l’acte sexual i d’altres hormones de l’hipotàlem com el cortisol provoca que en general el sexe ens relaxi. D’aquesta manera, si ens trobem molt estressats, mantenir relacions sexuals pot ser una bona manera d’aconseguir alliberar-nos i sentir-nos millor.
Una altra de les conseqüències és la reducció de l’ansietat, en cas que es pateixi d’aquesta. La serotonina i l’endorfina que s’allibera dins nostre ens produeix no només una reducció de l’ansietat i, en cas que en patim, de depressió, sinó que també ens produeix una llarga i tranquil·la sensació de benestar. Els estudis que relacionen el benestar general amb el sexe acostumen també a afirmar que mantenir relacions sexuals a primera hora del matí ens farà estar més optimistes i de millor humor durant tot el dia.
Mals de cap, insomni i memòria
Un dels remeis recomanats si es pateix mal de cap o insomni és mantenir relacions sexuals. Per què? Igual que passa amb l’ansietat, les endorfines tornen a ser la resposta. Aquestes serveixen com a neurotransmissors i bloquegen el dolor. Per tant, mantenir sexe en una base regular ens ajudarà a tenir menys mals de cap. Pel que fa a l’insomni, l’orgasme fa alliberar la prolactina, hormona que ajuda a agafar el son. És per això que normalment ens acostumem a quedar adormits plàcidament i de forma ràpida després de les relacions.
Finalment, un altre dels beneficis que encara està sent estudiat va relacionat amb la memòria. Les persones, sobretot les més grans en edat, que mantenen relacions sexuals d’una forma regular acostumen a conservar unes capacitats cognitives i memorístiques més elevades que la resta de la població.
L’altra cara de la moneda
Com hem vist, en general el sexe presenta uns beneficis psíquics i anímics relacionats amb el cervell i la segregació d’hormones durant l’orgasme. Però hi ha una altra cara de la moneda, de la qual encara no se n’han fet suficients estudis científics per a poder-ne extreure resultats concloents.
En algunes persones mantenir relacions sexuals, en lloc d’acabar amb el mal de cap, l’insomni o de produir-los un estat de benestar, els indueix tristesa. Aquest fet succeeix indistintament tant en homes com en dones i, encara que no se’n sap la causa concreta, s’han estudiat algunes de les possibilitats. L’opció més viable és que aquesta reacció succeeixi també per culpa de la segregació hormonal, però s’han contemplat també que influeixin possibles fenòmens culturals i educatius en l’àmbit sexual.