fbpx

Escriu aquí

Salut

El secret per a viure 100 anys, i viure’ls bé

Compartir
home gran a la platja

home gran a la platja

Arribar amb bona salut al centenari

No hi ha ningú a qui li agradi envellir però és un fet inevitable. Així doncs el nostre objectiu ha de ser envellir amb la màxima qualitat de vida. Com aconseguir-ho? Hi ha elements que no depenen de nosaltres però la majoria sí que podem controlar-los i viure feliços durant molts anys. La Dra. Núria Aubach, metge de família i amb formació en medicina antienvelliment, detalla alguns dels passos que cal seguir al seu llibre “Guia pràctica per a un envelliment saludable”, editat per Chiado Editorial tant en català com en castellà. Vejam algunes qüestions importants que destaca la doctora.

Sabíeu que els japonesos tenen una gran capacitat per sobrepassar els 100 anys? La seva esperança de vida és de les més altes del món (les dones de la regió d’Okinawa, fins als 90 anys). La raó més probable, la més acceptada, és la dieta: mengen pocs greixos, molt de peix, algues i beuen molt de te verd, ric en antioxidants. En general mengen un 30% menys de calories que els occidentals. I no és que estiguin pas obsessionats per les dietes, menjar menys forma part de la seva cultura, i això es veu per exemple en els restaurants on els japonesos van a dinar, no a atipar-se.

La dieta és doncs la clau per a envellir amb salut, amb prou salut per continuar gaudint de la vida. Però quins factors més són decisius? La doctora Aubach traça un perfil de les persones que millor envelleixen:

 • Tenen estabilitat sentimental. Viure bé en parella i a prop de la família és decisiu. No només perquè ens cuiden a nosaltres sinó també perquè cuidar els altres també és una motivació per viure.
 • Tenen estabilitat social o econòmica. Evidentment, perquè l’esperança de vida està molt relacionada amb la classe social.
 • Fan exercici físic regularment.
 • Tenen un caràcter optimista i alegre, amb ganes d’emprendre nous projectes, els apropiats per a cada edat.
 • Tenen una bona activitat psicològica i intel·lectual. La part psicològica és gairebé tan important com la física. Un cop els fills facin la seva pròpia vida i la feina deixi d’atabalar-nos necessitarem omplir moltes hores del nostre temps: tenir aficions, interessos, passió per la lectura o interès pel que passa al nostre país són coses que ens ocuparan i que a més ens faran valorar les nostres facultats.
 • Posseeixen un caràcter fort, capaç d’encaixar els cops durs de la vida i seguir endavant i també un punt egoista, per tal d’estalviar-se problemes d’aquells que et fan la vida molt difícil.

Els grans que acostumen a complir tots aquests requisits són els més dinàmics, els que sempre estan fent coses i buscant noves distraccions, els que volen aprendre coses i

senten curiositat per la vida, i els que viuen bé i estan rodejats d’amor, cosa que vol dir que l’han conreat al llarg de la seva vida.

10 punts per canviar la nostra vida

Si tenim més de quaranta anys i no anem per bon camí en algun dels punts esmentats tampoc no cal abandonar-se al destí. Sou a temps encara de canviar moltes coses. I aquest és l’esperit de la Guia de la Dra. Aubach. En síntesi es tracta de:

 1. Alliberar-se dels prejudicis relacionats amb la vellesa. Si ens acompanya el físic i tenim un esperit jove fer-se vell no és més que una circumstància que no ens impedirà gaudir de la vida.
 2. L’exercici físic és innegociable. Cal seguir unes pautes i cal adaptar els exercicis a les nostres possibilitats, esclar.
 3. Hem de traçar un bon pla de nutrició. Ja hem parlat del cas japonès, si voleu envellir bé cal canviar alguns dels nostres hàbits nutricionals, i segurament caldrà alguna mena de reforç o suport per compensar les nostres mancances.
 4. Cal aprendre a envellir. Les passions, l’amor o el sexe no desapareixen quan ens fem grans, només evolucionen. Cal entendre-ho i assumir-ho com una cosa natural. I podem aprendre a fer-ho.
 5. Hem de modificar la percepció de l’envelliment. Això també exigeix un canvi de pensament i d’hàbits. El mindfulness, el ioga, el tai chi o les tècniques de respiració són eines que ens ajudaran a reeducar-nos i a aprendre a viure amb les nostres limitacions sense sentir-nos dèbils o impotents.
 6. Cal una actitud positiva i cal una motivació per a viure. Pot ser gaudir dels nets, seguir treballant  amb moderació, cuidar l’hortet, pregar a Déu o llegir tots els llibres que ens han quedat pendents. Tant se val quina sigui però necessitem una bona raó per continuar vivint i estimant la vida.
 7. Hem d’eliminar les substàncies tòxiques. No cal dir que de poc servirà aquesta revolució física i espiritual que us proposem si continueu fumant dos paquets de tabac diaris…. Però aquí la doctora Aubach també es refereix a algunes persones que poden ser tan tòxiques com el tabac o les drogues dures, a elles també hem d’eliminar-les.
 8. Flexibilitat i creativitat. Si fer-se gran amb salut significa aprendre a relativitzar el més recomanable és obrir la ment a coses noves. Si ens prohibeixen el cafè, per exemple, podem maleir el metge i prendre’l d’amagat, o podem descobrir les grans possibilitats del te: les seves varietats, els aromatitzants naturals que ens permeten donar-li mil i un gustos i aromes de flors i fruites, etc. És un bon exemple aplicable en molts àmbits de la nostra vida.
 9. L’amor té un gran poder curatiu. L’hem de conrear perquè el necessitarem durant molts anys. Recordeu que fa uns mesos dèiem en aquesta revista que el matrimoni és bo per a la salut? Ho afirmàvem a partir d’un estudi que advertia que les nostres parelles estables ens cuiden molt més del que ens cuidaríem tot sols. Només per això ja paga la pena enamorar-se…
 10. Hem de conservar una ment jove. És una mica la gran conclusió del llibre. Quan som joves, som immadurs. Pensem que no cal cuidar-se perquè sempre serem joves. Però quan ens fem grans descobrim que cal cuidar-se molt per continuar sent jove. Afortunadament ja no som immadurs, la majoria, per tant som capaços d’entendre què cal fer per ser joves per sempre.

Aquí amb prou feines hem pogut fer un resum bàsic però a la “Guia pràctica per a un envelliment saludable” trobareu tots els detalls necessaris per construir els fonaments d’un envelliment saludable. Us el recomanem com a llibre de capçalera.

Tags:

També et pot interessar

Deixar un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Información básica sobre protección de datos Ver más

 • Responsable LA TORRE DE BARCELONA .
 • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
 • Legitimación Tu consentimiento.
 • Destinatarios LA TORRE DE BARCELONA.
 • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
 • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.