Amb aquest inici d’any portem alguns consells per a la cura de la salut mental. La importància del benestar mental es va intensificar amb l’arribada de la COVID-19, encara més durant els mesos de pandèmia. L’impacte que va tenir en les persones, uns casos més greus que uns altres, només va poder ser suportat per aquelles persones que van cuidar de la seva salut mental i van tenir la capacitat de manejar-ho de la millor manera possible. Ara bé, la salut mental sempre varia i no sempre estarem en un estat de confort malgrat conèixer què és el que ens pot fer bé. Malgrat això, compartirem una llista amb deu consells per a cuidar i millorar la salut mental per la utilitat que té conèixer remeis contra el desassossec mental.
Contingut
Atenció sobre la salut mental
La Federació Mundial per a la Salut Mental (WFMH) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) van proclamar el 10 d’octubre com el Dia Mundial de la Salut Mental, amb la finalitat de conscienciar a la població sobre la salut mental, tant problemes dins de la seva percepció com malalties pròpiament. Cada 10 d’octubre la WFMH i l’OMS busquen donar visibilitat a un nou aspecte sobre salut mental. En 2021 el lema triat va ser: Atenció de salut mental per a tots: fem-la realitat, la qual cosa se centrava a exigir un accés universal i equànime a serveis d’atenció i prevenció de salut mental. Aquesta reclamació de la WFMH i l’OMS recorden la importància de gaudir de benestar psicològic, especialment mitjançant la prevenció de danys.
En 2002, l’OMS va publicar l’Informe mundial sobre la salut mental amb intenció de fomentar sobre metges, civils i governs informació, transformant així la percepció i l’atenció sobre això. Tant la proclamació del 10 d’octubre com la publicació de l’informe promouen l’extinció de l’estigmatització, un dels principals problemes entorn de la salut mental. Existeix la discriminació i la violació de drets humans de persones amb problemes de salut mental, en ser assenyalats amb la finalitat de ser jutjats tan sols per patir una malaltia mental. És especialment important posar el focus en el sofriment psicològic que pateixen les persones amb malalties que són estigmatitzades. Ha d’expandir-se el costum de parlar sobre les malalties mentals i de totes les formes conegudes, a no fer de menys unes malalties per ser més o menys comunes.
A continuació, proposarem un llistat amb deu consells bàsics que, en conjunt, promouen una bona salut mental.
La salut mental: com cuidar-la?
- Descans: el descans és un aspecte indispensable d’una bona salut mental. La mitjana ideal de descans són almenys 8 hores diàries. Si a aquesta mitjana se li afegeix una bona rutina, és a dir, ficar-se al llit i aixecar-se a la mateixa hora cada dia, assegurem una adaptació del nostre cos que afavorirà el nostre benestar, tant mental com físic.
- Exercici: l’activitat física ajuda a millorar l’estat mental i físic. El cos allibera endorfines, una substància química que actua com a neurotransmissor, reduint la percepció del dolor en activar sensacions de plenitud i eufòria. En definitiva, l’exercici físic millora l’estat d’ànim immediatament.
- Menjar saludable: Una dieta equilibrada, que s’abstingui el més possible de l’alcohol i del consum excessiu de sucre, ja que tots dos poden afeblir la salut mental.
- No fumar: en el cas de ser fumador, el millor és deixar a poc a poc el vici. Fumar acaba produint dependència, perquè el fumador pot arribar a sentir ansietat i síndrome d’abstinència per no fumar.
- Ocupar la ment: Trobar activitats que ens entretenen, fer temps per a socialitzar, dedicar-te temps a tu mateix… Totes són bones maneres d’exercitar la ment, gaudint del temps lliure de manera beneficiosa.
- Comunicació: Mantenir-te connectat amb les persones del teu entorn, poder confiar en els més pròxims i compartir amb ells aspectes de la teva vida ajudarà en gran manera a la salut mental.
- Projecció positiva: És fàcil ser dur amb un mateix, però a la llarga l’autocrítica pot ser nociva si tan sols és negativa. Cal aprendre a gestionar els pensaments negatius sobre un mateix, combinant amb aspectes positius d’un mateix. Pel bé de la salut mental, l’enfocament hauria d’estar en els elements positius de la vida, sempre amb un toc d’esperança que no deixi de ser realista.
- Relaxar-se: Encara que es recomani l’exercici, la socialització i tenir la ment ocupada, és igual d’important o més fins i tot la relaxació mental i física. Si s’arriba a un punt de saturació per tot el que estem duent a terme, significa que hem posat massa pressió sobre nosaltres mateixos. El millor que pot fer-se en aquests moments és frenar i no fer res, esperar que l’estrès passi i veure’l tot de nou des d’una perspectiva positiva i recarregada.
- Objectius: Una vida sense ambicions o metes a complir no serà una vida plena. No sols a la llarga, sinó en un rang menor, dins d’un propi dia. Els objectius diaris -netejar la casa, dutxar-se, sortir al carrer, llegir, treballar…- són essencials, ja que establim un llistat de les nostres prioritats que, segons es compleix, ens fa sentir reeixits, satisfets amb un mateix.
- Equilibri: viure en constant contacte amb la tecnologia no facilita que es trobi un equilibri en l’ús dels dispositius electrònics. Trobar un balanç que ens permeti gaudir de la tecnologia, però que no consumeixi la major part dels nostres dies pot ajudar a aconseguir el benestar mental.
Aquests són alguns dels consells que proposem, però avui dia hi ha molta informació útil a la qual hi ha accés, tant online com físic.
Si vols llegir més sobre salut, pots fer clic aquí i continuar informant-te.