Contingut
Qui va construir L’hospital de la Santa Creu i Sant Pau?
Si alguna cosa estem d’acord és que Barcelona Modernista, és filla en gran part de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner.
Aquest va néixer l’any 1849 a la ciutat de Barcelona i es considera un dels màxims exponents de l’arquitectura modernista catalana.
Montaner va dissenyar l’actual Palau de la música catalana i la clínica de barcelona La Santa Creu i Sant Pau, que és en aquesta última obra on farem èmfasis.
Com s’arriba?
La clínica Sant Pau de Barcelona es considera la construcció més gran modernista d’Espanya, construïda a partir de l’any 1401 i l’any 1897 inclosa en la llista del patrimoni cultural de l’UNESCO
Actualment, es troba al barri de Guinardó, molt a prop de La Sagrada Família, es pot arribar amb la línia de metro blava o groga i en concret es situa al carrer de San Antonio María Claret, 167, 08025 Barcelona.
Quins horaris té i quant costa?
La clínica Sant Pau, obre de dilluns a diumenges de deu del matí a sis i mitja de la tarda en temporada d’abril a octubre i de deu del matí a cinc de la tarda en temporada de novembre a març. Ofereix visites en grups, familiars, amb guia o audioguia i lliures que ronden els 16 euros per persona.
Encara que a “La Torre de Barcelona”, ens sabem totes les tàctiques, perquè treguin profit els nostres lectors, és per això que aquest pròxim diumenge dia 5 de març, podràs gaudir de l’Hospital de manera gratuïta amb aforament limitat.
No t’ho perdis, que solament passa els primers diumenges de cada mes!
Vols saber el que veuràs i aprofundir en la història?
Ens remuntem a l’any 1401, en aquella època Barcelona estava construïda dins de muralles, zona que rep el nom ara de “Ciutat vella”.
En 1401 es fundà en la zona del Raval, l’hospital de La Santa Creu, convertint-se en el principal de Barcelona amb la unificació dels serveis que anteriorment estaven en sis hospitals; amb el pas del temps la població va anar creixent i no donaven a bast únicament amb un hospital, és per aquest motiu que es decideix ampliar i construir un de nou.
No seria possible la construcció de l’hospital fins a la mort del banquer Pau Gil i Serra, qui decideix deixar la seva herència sencera per a la construcció; d’allà el nom unificat de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Va ser construït per Lluís Domènech i Montaner, després d’una llarga investigació de l’art modernista europeu. Aquests va aportar a Catalunya una construcció increïble quasi com una ciutat amb 12 pavellons dividits per gènere i rebent el nom de sants femenins i masculins cada àrea i amb túnels subterranis per fer més eficaç el transport de pacients i doctors.
L’arquitecte malauradament mort l’any 1923 sense veure finalitzada la seva l’obra i és el seu fill Pere Domènech i Roure qui queda al relleu i qui finalment inaugurà l’hospital l’any 1930.
La clínica de la Santa Creu i Sant Pau, va sorprendre a tot aquell qui s’apropava i veia la utilitat i el raonament que hi havia en cada un dels murs. Domènech va tindre tot en compte tant que com a curiositat, pel pavelló d’infecciosos, va calcular la bufada del vent on hagués major intensitat, per així si hi havia alguna possibilitat de contagi massiu, el vent fes respirar la zona i s’emportés tot el dolent. Cosa que, després de viure la pandèmia del 2020 tenim molt present.
És per aquesta suma de motiu que l’any 1987, l’UNESCO decideix col·locar la clínica com un exemple d’arquitectura al servei de la salut i preocupació del ciutadà malalt.
Finalment l’any 2009 l’hospital modernista de Sant pau, decideix deixar de rebre pacients per construir un a la cantonada més modern i l’any 2015 obre com atractiu turístic fins aleshores.
On és exactament?
Adreça: C/ de San Antonio María Claret, 167, 08025 Barcelona
Telèfon: (+34) 93 553 71 41
Província: Barcelona
I Si et motiva l’arquitectura, no dubtis a donar una volta per l’exterior d’un dels referents de l’arquitectura escolar de finals del s. XIX. L’escola Jesuïtes de Sarrià de Sant Gervasi. Per llegir més, pica sobre l’article.