fbpx

Escriu aquí

Actualitat

Reevaloratzació de l’Eixample

Compartir

Presó_Model

Després de quasi sis mesos del tancament de la presó de la Model, s’han anat veient alguns efectes en la revalorització del barri de l’Eixample i de la zona més propera al que fou el centre penitenciari del centre de la ciutat. El cas és que els preus dels immobles i els comerços en general, es començen a veure amb bones expectatives de futur i  la revalorització que la zona tindrà, ja que la Model sempre ha sigut una pega per a molts ciutadans.

Possibles canvis especulatius en l’economia del barri

El problema és que davant d’aquesta possible revalorització, és probable que hi hagi un intent d’especulació per part del mercat i fins i tot del propi Ajuntament. Amb el tancament de la presó s’ha iniciat un procés, amb el qual hi haurà conseqüències com pujades de preu de vivendes o lloguers, impostos o fins i tot l’expulsió d’alguns veïns…

Per altra banda, naixerà una nova Esquerra de l’Eixample, que fins ara havia tingut dèficit comercial i de serveis públics, de zones verdes i així com l’escassa activitat comercial, cosa que significarà un risc perquè inversors oportunistes colonitzin la zona. El centre penitenciari està rodejat pels carrers de Roselló, Provença, Nicaragua i Entença. Lògicament aquesta inflació de preus -sobretot en les vivendes- comportaria l’increment del valor de moltes, cosa que comportaria a que molts dels propietaris actuals, de cop i volta tinguéssin unes propietats amb un valor més alt del que les van comprar, o si més no, un valor més equitatiu respecte el que podria tenir uns mesos enrere (abans del tancament de la Model). També pujaran les peticions de lloguer i sobretot serà una bona oportunitat per als comerciants, no només per aquells que patien les conseqüències de tenir la presó a uns metres, sinó per aquells que podran obrir nous negocis per la zona, cosa que permetrà més moviment al barri. Per contra, altres comerciants al·leguen que perdran molts clients que formaven part dels treballadors de la Model.

L’Associació de veïns es mobilitza per lluitar pels seus drets

Però la por encara està present al barri, sobretot per part d’alguns veïns degut a aquesta especulació que es podria produir. Aquests són l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample. El seu portaveu, Xavier Riu va assenyalar que: “hem aprés de les experiències anteriors. Ja va passar alguna cosa similar durant la Transició, amb l’antic escorxador, quan vam aconseguir que es transformés en el parc de Joan Miró”, comparant el cas amb la similtud que podria tenir amb el de la model.

L’associació també argumenta que els veïns s’han d’organitzar i ja ho estan fent, però per altra banda, l’Administració també ha de fer el seu treball per intentar posar tots els obstacles posibles a aquells especuladors que vulguin intervenir en la integració i futur del barri.

Millores socials amb el tancament

El tancament de la presó donarà la possibilitat de construir un gran parc diversos equipaments en un lloc molt cèntric de la ciutat, però a part, els veïns s’han proposat acabar els desallotjaments ‘invisibles’ i evitar que alguns veïns siguin expulsats del barri per no poder afrontar els pagaments i la pujada de lloguers degut a aquesta hipotètica revalorització del barri. L’Ajuntament però, està actuant i ajundant per intentar evitar aquest problema, ja que en el cas de Leiva, 37, al barri d’Hostafrancs, ha comprat un edifici per evitar que pugui venir un fons inversor i conseqüentment expulsi als veïns.

Els preus dels lloguers i de les vivendes es disparen

Alguns dels exemples, a Roselló els operaris es barallen per aconseguir un gran local en una finca de Nuñez i Navarro, que al portal idealista està anunciat per casi 2.500 euros al mes, tot i que el preu per metre quadrat està per sota de la mitja del barri. En el cas d’Entença i Provença, per 200 metres demanen 1.800. Un cas per destacar, és el d’una casa unifamiliar a Roselló, on el preu de venta està per 11,5 milions d’euros, tot i que cal dir que està sense comprador des de fa uns anys, possiblement per la inestabilitat social que es vivia en la zona fins a dia d’avui.

Per tant, el que hem de pensar és si certament la qualitat de vida en el barri realment es millorarà degut al tancament de la Model, o simplement eren apreciacions socials per part dels veïns i els ciutadans. El cas és que de ben segur que afectarà a l’estil de vida i moviments que hi pugui haver en els barris propers. Els veïns no haurien de tenir preocupació o aquesta hauria de ser la responsabilitat de l’Ajuntament per defensar els interessos dels seus ciutadans. La qualitat de vida dels veïns de sempre millorarà i no tindran problemes, sempre i quan s’eviti l’arribada (fins al punt que es pugui) dels possibles ‘colonitzadors’ i oportunistes, sempre amb interessos econòmics al capdavant.

Tags:

També et pot interessar

Deixar un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable LA TORRE DE BARCELONA .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios LA TORRE DE BARCELONA.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.