fbpx

Escriu aquí

Reportatge

Quant gastes en roba? I on la compres?

Compartir

moda-roba

Els espanyols van gastar 437 euros en roba l’any 2015, 146 euros menys del que pagàvem fa quinze anys per la mateixa quantitat de peces. Aquesta és la conclusió de l’informe “15 anys de moda a Espanya”, elaborat per Kantar Worldpanel. Això suposa que el preu que paguen els espanyols per la roba s’ha reduït un promig de 5 euros per peça des de 2001.

Aquesta baixada en la despesa ha significat per al sector tèxtil  una factura d’un 10% menys que fa quinze anys, i fins a un 31% menys si comparem les xifres amb l’any 2005, un dels anys més reeixits per al sector. El mercat ha perdut 6 mil milions d’euros.

Entre 2001 i 2005 es sector es trobava en fase d’expansió, però tot i que el mercat creixia, ja es començava a apreciar una devaluació  del mercat, amb una tendència a la baixa dels preus. El tèxtil fou un dels primers mercats en predir la crisi, i ja entre 2005 i 2008 es va començar a ressentir amb una reducció del consum, en un mercat saturat i depreciat. Des de de 2008, coneixem bé la història: s’intensifica la caiguda del consum, es desplomen els preus i en 2014 el sector toca terra.

Una de les principals causes de la devaluació del mercat ha sigut l’expansió de les cadenes de moda i la seva forta competitivitat en preus. Aquest abaratiment no es deu només a que les cadenes parteixen d’un índex de preus inferior al del canal tradicional sinó que , especialment en els darrers anys d’ajustos pressupostaris, han sigut les que més han baixat els preus, cosa a la qual també ha contribuït la liberalització del període de rebaixes, que ha permès al sector oferir descomptes durant tot l’any.

Així les cadenes de moda han guanyat 25 punts de quota en els últims 15 anys, i al 2015 ja representen el 43,5% de tota la despesa en moda, quan en l’any 2001 amb prou feines tenien un 18,7%. El canal més afectat per aquesta transformació del teixit comercial del sector és el comerç independent. Llavors rebia el 45% de la despesa en roba mentre que avui es queda només amb un 22,4%.

Fins i tot les pròpies cadenes de moda han experimentat canvis en la seva distribució. La proliferació de noves marques ha donat lloc a un mercat més atomitzat, en què els consumidors s’han hagut de repartir. Això també ha permès que es retallin les distàncies entre les principals cadenes.

 

La cadena més de moda

Primark s’ha convertit en la primera cadena de moda a Espanya en número de compradors: 8,9 milions d’espanyols van comprar alguna peça de roba a la cadena l’any 2015, quan aquesta ni tan sols havia aterrat al mercat espanyol al 2005. A curta distància s’acosta Zara, amb 8,2 milions de compradors.

H&M i C&A també han registrat un important augment en la seva base de compradors (6,5 i 4,8 milions respectivament), cosa que els converteix en tercera i quarta cadenes on més es compra roba. En el top 5 entra també una altra marca del grup Inditex: Stradivarius, que al 2015 va rebre la compra de 4,7 milions d’espanyols.

En els últims 15 anys el consumidor també ha canviat demogràficament. L’envelliment de la població es reflecteix en el mercat, i mentre fa deu anys el grup d’edat més important en la compra de roba eren els joves de 15 a 34 anys, avui en dia ho són els individus de 35 a 54 anys. Ells i els majors de 55 anys representen més del 60% de la despesa del sector.

A curt termini podem dir que el 2015 ha sigut un any d’inflexió. Aquesta gran sensibilitat al preu que s’havia accentuat en els darrers anys, s’ha relaxat aquest any. El consumidor torna a pagar més per la roba i es frena la compra de producte rebaixat i en el canal low-price. Per al futur el consumidor estarà més connectat, serà més exigent i estarà més fragmentat quant a gustos, estils i formes de comprar moda. De fet el consumidor de moda ja no té edat, el seu estil de vida mana.

 

Moda de proximitat

Ens disgusten una mica aquestes dades perquè des d’aquí sempre reivindiquem les virtuts del comerç de proximitat, també en el sector de la moda. No és pas una qüestió política sinó la certesa dels valors que aporten les botigues independents. No només ho reivindiquem nosaltres, també ho fan les expertes. Ana Laguna és personal shopper i treballa a la zona alta (www.analaguna.es). Ella valora especialment la part professional d’aquestes botigues: “La majoria compta amb personal qualificat que ens pot donar detalls sobre la procedència del producte, les matèries primeres que s’han fet servir, qui les ha fabricades, o quant ens duraran…”. Ho poden fer entre altres coses perquè els comerços independents potser tenen menys varietat però en general ofereixen més qualitat: “hi trobarem peces elaborades amb matèries primeres de qualitat, de gran durabilitat i amb identitat pròpia”.

Precisament l’originalitat és un altre factor rellevant, i més quan parlem de moda: “A tots ens agrada aportar un toc únic en els nostres estilismes i això va directament relacionat amb una producció exclusiva o limitada”, diu l’Ana Laguna.

I no és l’única que pensa així. Gema Ruíz és assessora d’imatge, dependenta i influencer a www.ladonnainrosso.com Ella també és usuària de comerços independents per l’originalitat: “Les grans indústries produeixen a gran escala i acostumen a tenir peces corrents, en canvi les botigues són més especialitzades. A mi m’agraden especialment les que aposten per les tendències i estan dirigides amb bon gust, amb el gust que a mi m’agrada”.  També és una qüestió personal: “A les botigues t’aconsellen, t’assessoren amb més sinceritat. La seva intenció és que surtis d’allà contenta i li expliquis a tothom. I això es nota”.

I després està el tema de la qualitat. Raquel Peris és promotora de www.laboutiquedecostura.com una botiga especialitzada en retocs de roba i troba molt diferència entre la roba corrent i la dels comerços independents: “Hi ha molta roba corrent, comprada en franquícies, que no paga la pena retocar-la o salvar-la perquè la qualitat del teixit i de la confecció és molt baixa. Quan la descuses per refer-la descobreixes que és una peça molt vulgar”. En canvi, la roba de qualitat ofereix moltes més possibilitats: “En una botiga com la nostra podem fer meravelles si el teixit és de qualitat i està ben confeccionat. És una peça que et pot durar molts anys i que es pot retocar o fins i tot transformar en el que vulguis”.

Tags:

També et pot interessar

Deixar un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable LA TORRE DE BARCELONA .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios LA TORRE DE BARCELONA.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.