Comunicar-nos de forma assertiva acostuma a ser una excepció dins la norma. Ens deixem guiar per les emocions i les decisions en calent, prioritzem els altres davant les nostres opinions i deixem l’assertivitat de banda. Però, en un món tan frenètic com l’actual, parlar assertivament és, no només necessari, sinó també molt sa.
L’assertivitat és una forma d’expressar-nos que inclou els nostres sentiments i les nostres opinions, sense ofendre les persones que tenim al voltant. Es tracta de comunicar-nos de forma clara i pausada, sempre respectuosament, però sense deixar de prioritzar l’honestedat i la claredat.
Per tal de poder comunicar-nos de forma assertiva, cal tenir diversos factors en ment. Es tracta de prioritzar les nostres opinions i els nostres sentiments per sobre dels dels altres. Entendre que nosaltres també tenim drets i necessitats, que no s’han d’infravalorar ni obviar pel simple fet de ser propis.
Tingues en compte que començar a expressar-te assertivament pot dur temps, i hauràs de tenir paciència. Per començar, analitza la teva forma de comunicar i visualitza els teus punts forts i els teus punts febles. Tenir clar el que vols dir i com ho vols dir abans de començar la conversa també t’ajudarà a mantenir-te ferm i clar sense elevar el volum ni posar-te nerviós. No oblidis respirar profundament abans d’una comunicació important o si alguna conversa t’està posant més nerviós del que és habitual. I, sobretot al principi, pots arribar a practicar davant d’un mirall o amb construccions de frases (inicis, finals, expressions) que t’ajudaran a encaminar la comunicació.
Contingut
DIGUES NO
Una de les claus de la comunicació assertiva és aprendre a dir que no. Normalment, ens deixem guiar per peticions que no volem o podem complir per simple pressió social, o acabem acceptant arguments amb els quals no estem d’acord. La comunicació assertiva vol evitar aquestes situacions, posant les teves prioritats per a sobre de les dels altres.
No cal tampoc ser brusc quan diguis que no. Intenta que entenguin la situació en la qual et trobes: no tinc temps per fer-te aquest favor, no em ve de gust anar al cinema avui, per exemple. Explica-ho amb calma i seguretat i, fins i tot si no tens cap raó per negar-t’hi, recorda que hi estàs en el teu dret. Ningú t’obliga mai a fer res i dir que no és tant, o més vàlid, que dir que sí.
NO OBLIDIS EL LLENGUATGE NO VERBAL
Comunicar-nos no només són paraules. La comunicació inclou altres aspectes que has de tenir en consideració, sobretot si ho intentes fer de forma assertiva. Intenta que la teva expressió facial es trobi d’acord amb allò que intentes transmetre: simpatia, seriositat, preocupació, entre les molts altres. No oblidis que la posició corporal i els gestos juguen un paper clau en l’expressió: no és el mateix deixar anar un discurs mal assegut i amb els braços plegats que drets i proactius. Cada moment i cada comunicació necessita el seu acompanyament corporal.
ESCOLTA ALS ALTRES
Per a aconseguir que expressar-te habitualment de forma assertiva recorda que falta un pas molt important: ESCOLTAR. Tota comunicació és una acció amb més d’una persona implicada. No pots intentar que et comprenguin emocionalment si tu primer no fas l’esforç d’entendre els altres. Així que para’t a escoltar les opinions i les peticions. Fes-los entendre que els estàs escoltant, no només sentint. Que els entens i que els comprens. Només d’aquesta manera les altres persones t’entendran a tu.