L’autoestima seria el concepte que tenim de nosaltres mateixos, basat en les creences percepcions, avaluacions i pensaments que tenim de la nostra persona, una valoració que realitzem cada dia a partir de les nostres experiències. Tots tenim una autoimatge de nosaltres mateixos, una imatge mental sobre qui i com som. I aquesta imatge mental, la autoimatge que creem a partir de les nostres experiències i interaccions amb altres, contribueix a l’autoestima. Aquesta depèn del grau d’estimació que ens tenim a nosaltres mateixos, de com ens valorem o ens creiem estimats o acceptats pels demés.
Tots hauríem d’aspirar a tenir una bona autoestima i estar satisfets amb qui som, sempre deixant marge per a millorar però ja contents amb la nostra persona.
Però el més comú es que existeixin problemes d’autoestima, derivats d’una baixa autoestima, de sentir que no som estimats o que no agradem a ningú, que no som acceptats o que no se’ns dóna bé res. Sempre hi ha algun moment de les nostres vides en què tenim aquests problemes d’autoestima, sobretot durant l’adolescència i estem descobrint qui som i què volem.
Aquesta baixa autoestima, a més, pot ocasionar-nos problemes en altres aspectes de les nostres vides, posant-nos barreres a l’hora de relacionar-nos o de realitzar activitats. Hi ha diferents inseguretats que ens podem trobar tenint, derivades directament d’aquesta baixa autoestima, i per això és tant important poder millorar-la.
Contingut
Símptomes d’una baixa autoestima
- Inseguretat
- No expressar gustos o opinions per por de què no s’acceptin o per pensar que no són prou vàlides
- No sentir-se mereixedor de les coses bones que passen
- No atribuir-se mai les raons dels èxits, només dels fracassos
- No esforçar-se en les coses que es voldria aconseguir per creure que no s’aconseguiran
- No relacionar-se com realment es voldria amb els demés per por a no ser acceptat
- Necessitar l’aprovació dels demés constantment
- No atrevir-se a imposar-se i deixar que els demés ens trepitgin
- Veure superiors als demés
- Pensar que tot el que es fa podria estar millor
- Ser inferliç
- No ser capaç de decidir
- Estar nerviós
- Sentir-se culpable
- Sentir-se poc atractiu
Millorar l’autoestima
No hi ha una recepta perfecte per a millorar l’autoestima, però aquí et deixem 10 consells que et poden ajudar:
1. No et comparis
Cada persona és absolutament diferent i ha viscut unes circumstàncies diferent, per tant, no podem esperar ser com ninguna altra persona. El millor que podem fer és centrar-nos en nosaltres mateixos i no envejar als demés, perquè això només ens portarà a sentir-nos desgraciats.
2. Fes exercici!
Està comprovat que l’exercici aporta endorfines, les hormones de la felicitat. A més, fer esport t’ajudarà a veure’t millor i sentir-te millor amb tu mateix.
3. Fes crítiques constructives de tu mateix
Que tot el que et diguis et serveixi per millorar, no per culpabilitzar-te. De la mateixa manera, aprèn a integrar les crítiques dels demés de manera que no t’afectin i puguin resultar-te útils per aprendre i millorar.
4. Dóna valor a les petites coses bones que passen durant el dia
Abans d’anar a dormir, pensa en totes les coses bones que t’han passat durant el dia, els reptes que has aconseguit superar i aprèn dels errors que has comès.
5. Sigues realista
És molt fàcil frracassar si totes les metes que ens posem són pràcticament impossibles. Centre’t en anar pas a pas, a poc a poc, és millor que vagis tenint una meta darrere de l’altre que les puguis anar complint, per petites que siguin.
6. Pensa en positiu
Aprèn a canviar els teus pensaments, reconstruint les frases per a que siguin positives.
7. Troba temps per a tu
Fes activitats que t’agradin, amb les quals t’ho passis bé o que et permetin millorar i treballar les teves capacitats.
8. Deixa enrere allò dolent
Deixa d’arrossegar una motxilla massa pesada. Les coses que ja han passat no es poden canviar, i no et serveix de res portar totes les coses dolentes que t’han passat sempre amb tu.
Col·laborar en obres socials pot ser molt positiu, ja que quan ajudem a altres persones acostumem a sentir-nos millor amb nosaltres mateixos. Per tant, l’ajuda acostuma a ser mútua.
10. Tractat sempre amb respecte i afecte
Potser tot comença per aquí. Valorar-se i estimar-se és imprescindible per a tenir una bona autoestima.