fbpx

Escriu aquí

Actualitat

Primer dia sense la Model com a presó

Compartir

la model sortida

Avui és se’ns dubte un dia històric per a Barcelona. 113 anys d’història d’una presó històrica que ha retingut a personatges molt coneguts, amb els quals part de la nostra història contemporània està escrita. Presos polítics com Lluís Companys, Josep Maria de Porcioles (ex-alcalde de Barcelona), Joan Rull (anarquista) o Fracesc Layret. Per altra banda delinqüents de renom com ‘el vaquilla’ o Juan Paredes (Txiki), militant d’ETA durant la dictadura que el van afusellar a la Model el 1975, han sigut alguns dels presos coneguts històricament. Entre d’altres execucions, sobretot en l’època del franquisme, es va produir la de Salvador Puig Antich, que a dia d’avui encara és recordat amb molta polèmica i indignació.

Durant aquest matí els veïns de l’Eixample han vist com traslladaven els últims presos que encara quedaven a altres centres penitenciaris, que han sigut portats amb les furgonetes dels Mossos d’Esquadra. Mentre s’últimaven els moviments dels trasllats, s’escoltaven aplaudiments i s’observaven cares d’alegria per part dels presos i de la gent que ho presenciava, ja que no només es tracta d’un moment històric sinó que per la banda dels presos, les condicions en les quals es trobaven eren molt pobres i molt poc òptimes pel fet de la mala qualitat de les prestacions de la presó, a causa de la seva antiguitat i més d’un segle d’història. Entre els assistents s’han trobat el conseller de Justicia, Carles Mundó, el secretari general del Departament de Justicia, Adrià Comella, el director general de serveis pentinciaris, Amand Calderó, i el fins ara director de la Model, Josep Font, així com altres representants de la conselleria d’Interior i funcionaris de la presó.

El tancament de la presó també ha suposat conseqüències en el funcionariat, ja que 1.000 treballadors aproximadament han hagut de canviar el seu lloc de treball, a la vegada que 2.000 interns hauran de ser traslladats a altres penitències. A més es farà una exposició que es podrà visitar a la pròpia presó, La Model ens parla. 113 anys, 13 històries, que estarà disponible per visitar des del 3 de juliol fins al 26 de novembre, data del desallotjament total de la presó i que posteriorment passarà a mans de la presó. Cal dir que tot a punta a que el nom de la presó es mantingui en un futur, quan es converteixi en un centre cultural, ja que amb el nom es mantindrà viva tota la història i el record que porta la Model.

És innegable que la Model ha estat una presó especial, no només per la gran història que ha tingut i tindrà, sinó per la seva localització tan cèntrica a la ciutat de Barcelona, cosa que trenca amb els paràmetres de les localitzacions dels centres penitenciaris més convencionals, cosa que reafirma el fet es tracti d’una presó tan antiga. El cas és que ha suposat ser un simbol històric en moltes ocasions, ha sigut testimoni de detencions realitzades per la dictadura, manifestacions, moviments socials amb els grisos (antiga policia franquista) actuant violentament contra els ciutadans… No cap dubte que s’ha prés la millor decisió, la de suprimir la seva funció com a presó i que es converteixi en un establiment cultural per a la ciutadania, que al cap i a la fi, són qui han de ser conscients de tota la hisòria i cultura de la nostra ciutat i pais.

 

Tags:

També et pot interessar

Deixar un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable LA TORRE DE BARCELONA .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios LA TORRE DE BARCELONA.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.