fbpx

Escriu aquí

Actualitat Reportatge

Pares separats i nens de vacances: la tempesta perfecta

Compartir

divorce-156444_1280

S’acosten les vacances i la Sara i el Roger comencen a posar-se nerviosos. Estan separats i no porten gaire bé això de compartir els fills, sobretot durant les vacances. El Roger treballa en una multinacional, guanya molts diners però té moltes obligacions. Sempre hi ha algun viatge de negocis inevitable que altera el pla de parentalitat pactat entre els pares. I la Sara s’hi ha d’avenir per no deixar penjats els nens. Ella té més flexibilitat amb la seva feina però també comença a tenir una vida pròpia, i està cansada de cobrir sempre a l’ex marit. Per acabar-ho d’adobar el Roger, cada estiu, sempre s’empesca alguna idea esbojarrada: l’any passat va emportar-se els nens a Disneyworld i aquest any se’ls vol emportar de safari a Kenya. Casos com els del Roger i la Sara són molt habituals, cadascun amb les seves pròpies circumstàncies. Les vacances dels fills són motiu de conflicte entre pares i mares separats i es per això que avui volem abordar aquesta qüestió amb la Carmen Calderón, la nostra especialista….

 Vacances escolars

Els problemes comencen al mes de juny, un cop s’acaba l’escola. Els pares encara no tenen vacances i s’ha de fer càrrec de nens ociosos amb molt de temps lliure. Què podem fer? “S’ha d’acudir al conveni signat entre els pares o bé a la sentència judicial. Independentment del règim de custòdia les vacances s’acostumen a repartir al 50%, en quinzenes o setmanes. La decisió d’alterar el pacte durant les vacances escolars és discreció dels pares”.

Com que tots dos treballen decideixen mantenir la rutina habitual. Però el Roger té molta feina al juliol i, a més, vol que els nanos es mantinguin actius. I proposa apuntar-los a un casal d’anglès on s’estarien tot el dia. La Sara no hi està d’acord. Ella es podria ocupar dels nens per les tardes i, als matins, voldria portar-los al casal de l’escola, on tenen els amics. Com sortim de l’atzucac? Aquí la qüestió més important, com ens explica la Carmen, és que cada progenitor té la potestat durant el temps que li correspon. És a dir que el Roger pot portar-los al casal els dies que estiguin amb ell. Ara bé, si la Sara té una alternativa o sap que hi ha una altra té tot el dret a no autoritzar-ho i llavors ell haurà d’assumir les despeses al 100%. “Les activitats extraescolars són sempre despeses extraordinàries i es regulen en funció la seva necessarietat. Les necessàries (per exemple una operació) no requereixen autorització i s’han s’ha d’assumir al 50% , en principi. Les voluntàries s’han d’acordar i si un dels dos no les autoritza no té per què pagar-les”.

Continuen les complicacions. A mitjans de juliol el Roger té un viatge a la Xina. És important i espera que un cop més la Sara s’avingui a fer un canvi de caps de setmana. Però aquest cop ella té un compromís ineludible, una escapada amb una bona amiga. La reserva està feta i pagada, i no hi ha res a dir.  “Si no podem complir amb el pacte establert per qüestions de feina hem d’arribar a un acord puntual. Però si l’altra part es nega s’hauràs d’assumir la situació o  delegar la responsabilitat en terceres persones”. Es pot exigir via judicial que la ex parella s’avingui a un canvi? “Es pot demanar al jutge que intervingui però el més probable és que es limiti a ordenar que les parts arribin a un pacte i, en últim cas, instar-les a que assumeixin les seves obligacions. No pot obligar ningú a assumir responsabilitats que no li pertoquen ”

Al final la Sara, molt emprenyada, accepta canviar el viatge però demana a canvi que el Roger sigui igual de flexible amb els plans d’ella. Alestar amb això: “Tot allò que no està aprovat judicialment és paper mullat. No són acceptables promeses del tipus ja t’ho compensaré perquè no impliquen cap obligació concreta i és legítim canviar d’opinió al cap d’un temps. Els pactes de futur són molt delicats. En aquest cas s’hauria de fer un acord formal on s’especifiqui la proposta concreta”.

 Constància per escrit

Bona part del problema és que la Sara cada cop surt més amb aquesta amiga, que el Roger sospita que en realitat és un amic. Potser per això ell s’ha tornat més imprevisible. Li torna els nens abans del previst, o més tard, al·legant tota mena de problemes logístics i de feina. Com que tenen, en principi, una relació cordial, s’ha acostumat a avisar tard o de paraula, confiat que la Sara acabarà cedint. Què s’hi pot fer? “El període establert amb cada progenitor es pot escurçar o allargar per una qüestió logística, sempre i quan estiguin d’acord. Ara bé, qualsevol alteració ha d’estar documentada, i signada. No cal anar al jutjat ni al notari però el meu consell és que hi hagi com a mínim un correu electrònic, alguna constància documental”. És acceptable un acord via Whatsapp? “Qualsevol instrument que permeti les comunicacions és vàlid. Si es tracta d’un mitjà digital hauríem de garantir l’origen i el destí del missatge, quan imprimim un correu electrònic, per exemple, veiem clarament qui l’envia i qui el rep. En el cas del Whatsapp necessitaríem una protocolització notarial per fer-ho servir com a prova. És un simple document notarial que permet justificar que la comunicació ha existit i que no hi ha cap manipulació”.

 Viatges perillosos

Passen els dies i arriba el mes d’agost. Ella se’ls emporta quinze dies a la casa dels avis a Artesa de Segre. I ell, se’ls vol emportar a un safari per Kenya. Quan la Sara se n’assabenta, i quan veu totes les vacunes que s’han de posar, s’emprenya com una mona i es nega a autoritzar el viatge. Per al Roger això és una qüestió personal: com que ella no pot emportar-se’ls de viatge s’oposa a tots els seus plans. I no pensa renunciar a que els nens visquin una experiència tan meravellosa amb ell. Com ho resolem això? “Qui té el menor té la potestat absoluta així que no necessita cap autorització per portar-lo de viatge. De fet ni tan sols necessita informar-nos, segons alguns convenis, si ho fa és una mostra de bona relació. Si un dels progenitors creu que hi ha un risc real pot denunciar-ho. Es produeix llavors una controvèrsia en l’exercici de la pàtria potestat”. I quines possibilitats hi ha que prosperi? “El jutge només ho considerarà en cas que la por estigui justificada (imaginem un cas extrem: que volem estiuejar en un país en guerra). Però si aquesta por no està justificada és probable que admeti el viatge.”

Una altra cosa és que els nens es neguin a anar. “Els adolescents i també els preadolescents poden negar-se a viatjar a un determinat lloc. Tant se val si és per voluntat pròpia o per algun tipus d’alienació parental: hi tenen dret. En aquests casos el paper de l’altre progenitor és fonamental, ha de facilitar i promoure el canvi. Si el menor continua negant-se els pares hauran d’arribar a un acord i es probable que el jutge canviï el conveni. En casos extrems fins i tot pot remetre la família a un mediador especialitzat per reconduir la situació”.

Per acabar, imaginem que el Roger es diu Alexander i que és rus, o que es diu Llewelyn i és dels EUA, i que vol emportar-se de vacances els fills al seu país d’origen. I imaginem que la Sara sospita que pretén quedar-se allà amb els nens. Una situació molt delicada. “En aquest cas no n’hi ha prou amb la suposició. S’han de presentar antecedents o evidències (per exemple, que ell hagi obtingut una feina allà, o que hagi llogat un pis, o que hi tingui la parella actual). Si es tenen evidències reals es pot presentar una demanda perquè no s’autoritzi el viatge perquè hi ha risc que no torni. Però si no es tenen el jutge no admetrà la demanda”.

La conclusió de tot plegat és que si us separeu i teniu fills en comú és obligatori arribar a acords. Us passareu la vida pactant així que més val fer-ho amb bona actitud. La fermesa és important però heu de tenir molta empatia també amb l’ex, encara que faci ràbia. I si no us podeu veure l’un a l’altre més val que us cenyiu als acords tancats. No demaneu gaires canvis perquè no us els concediran.

 

*LA TORRE DE BARCELONA

Tags:

També et pot interessar

Deixar un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable LA TORRE DE BARCELONA .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios LA TORRE DE BARCELONA.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.