fbpx

Escriu aquí

Actualitat

País en busca de prosperitat cerca nous lectors

Compartir

books-985954_1920

Tot i que per a molts llegir no és important ni serveix per ben bé res els països més capdavanters del món tenen un percentatge de lectors molt major que l’espanyol o el català. Llegir serveix en primer lloc per tenir més comprensió lectora cosa que ens permetrà aprendre més coses més ràpidament i també evitar que ens enganyin. Apostar pel coneixement és apostar per la lectura i per això la Generalitat invertirà 105 milions d’euros fins a 2020 en el nou Pla de Lectura.

 

Un pla de lectura com a estratègia

El Pla de Lectura 2020 té com a objectius principals fer visible la figura del lector; prestigiar la lectura com a via principal d’accés al coneixement; incrementar els índexs de lectura i la comprensió lectora en totes les franges d’edat, amb especial atenció als infants i joves; reconèixer els autors, la llengua i la literatura catalanes arreu del territori i valorar la propietat intel·lectual; enfortir i consolidar el sector del llibre millorant l’oferta editorial en llengua catalana i occitana; potenciar les llibreries i la xarxa de biblioteques de Catalunya, com a centres culturals i prescriptors del llibre i la lectura, i augmentar la presència del llibre i la lectura als mitjans de comunicació, tant en espais informatius com en no informatius i de ficció.

Per tal d’assolir aquests objectius, ens els propers anys el Departament de Cultura destinarà al Pla les quantitats següents: 19,5 milions d’euros l’any 2017; 24,2 milions el 2018; 28,5 milions el 2019, i 32,7 milions l’any 2020. Només la quantitat assignada per aquest 2017 ja significa doblar els recursos pressupostaris que es van dedicar al sector del llibre, la lectura i les biblioteques durant l’any passat.

 

El Pla preveu tres accions de tipus estructural: la creació de la Direcció General del Llibre, Biblioteques i Foment de la Lectura, anunciada el passat mes d’abril pel conseller de Cultura i que es preveu que es concreti abans que acabi l’any; la posada en funcionament del Consell Nacional de la Lectura, que tindrà representació acadèmica i institucional i en què participaran les diputacions, els municipis i els diferents departaments del Govern, i la creació de la figura del Comissionat de la Lectura de Catalunya, que tindrà com a objectiu treballar per afavorir l’hàbit la lectura.

 

Per tal de prestigiar la lectura, el document preveu diverses accions com són la promoció de la candidatura de la celebració de Sant Jordi com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat; la signatura d’acords i convenis amb mitjans de comunicació per la presència d’espais de foment de la lectura, i noves accions de reconeixement social de la lectura, com  són “La Nit de la Lectura”, el premi de fotografia “Compromís amb la lectura” i una campanya anual de sensibilització de la lectura.

 

Activitats participatives també com a eina estratègica

També estableix un conjunt d’activitats per a fomentar la lectura fora dels àmbits estrictament culturals, atès que té una clara vocació interdepartamental i interadministrativa. Així, preveu acords de foment de la lectura en àmbits tan diferents com el transport públic, els serveis de salut o d’atenció a les persones grans. Amb el Departament d’Empresa i Coneixement, s’impulsa el programa “Llegim a la feina”; amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, els programes “Llegim al transport públic” i “Llegim als Parcs Naturals”; amb el Departament de Salut, els programes “Llegim amb salut” i “Biblioteràpia”; amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el programa “Llegim als casals”, i amb el Departament de Justícia, s’impulsa programa “Llegim a la presó.

 

El document preveu accions en el marc de les biblioteques, com són la creació d’un carnet, un catàleg i un portal web unificat de biblioteques, que, segons les previsions, es posaran en marxa abans que acabi aquest any. En aquest mateix àmbit, se seguirà treballant en l’impuls a la construcció d’equipaments bibliotecaris i la millora dels existents, en un pla específic per a la millora i l’extensió dels serveis bibliotecaris al 100 % de la població, així com en  l’increment de la compra de llibres per a les biblioteques públiques

 

El pla també preveu accions de suport i de reconeixement als autors i a la creació literària mitjançant ajuts i una campanya de defensa dels drets d’autor, així com accions de suport al sector editorial, al sector llibreter, a les llibreries i a la prescripció.

 

Tags:

També et pot interessar

Deixar un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable LA TORRE DE BARCELONA .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios LA TORRE DE BARCELONA.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Següent