fbpx

Escriu aquí

Reportatge

Els nens llegeixen amb Internet

Compartir
nens aula tic

nens aula tic

Internet com a recurs educatiu

La incorporació d’Internet a la comunitat educativa ha fet que es converteixi en un recurs educatiu a l’alçada dels llibres de text tradicionals. Per a Glòria Santaeulària de l’editorial Vicens Vives, les TIC ofereixen noves possibilitats, eines i recursos que ens permeten complementar el llibre de text. “El nostre objectiu com a editorial és crear solucions pedagògiques i tecnològiques adaptades a les necessitats de la comunitat educativa”. Ella no és l’única que pensa així, l’editorial Edebé explica com la potència de la interactivitat i els recursos multimèdia fan que les noves tecnologies resultin més engrescadores. I Text-La Galera, una altra editorial que aposta decididament per les TIC, també està d’acord en afirmar que la xarxa és un recurs potent que està cobrant especial protagonisme en el treball que es desenvolupa a les aules.

Això no vol dir que els llibres de text desapareguin. Tots els actors creuen fermament en la complementarietat dels recursos: es tracta de sumar i no de substituir-los. Aquest és l’objectiu de l’associació d’empreses del sector TIC Educació per a la promoció de la tecnologia educativa Edutech Clúster, al qual pertanyen les tres editorials, i que ha nascut per promoure l’ús de les TIC en el procés d’ensenyament i aprenentatge.

Com es fomenta la lectura?

L’hàbit lector s’aconsegueix quan l’alumne gaudeix llegint i descobreix el plaer de la lectura. Aquest fet íntim, que finalment genera nous lectors, és independent del suport en què es transmeti l’obra, sempre que es posin a l’abast de la comunitat educativa obres de qualitat, sempre tractant amb la màxima exigència els textos, les traduccions, les il·lustracions, les activitats i tots els aspectes que complementen l’obra.

Per això les editorials que produeixen continguts digitals pensen que no és veritat que els nens no llegeixin o que ho facin menys, ans al contrari. Xavier Carrasco, de Text-La Galera explica que el sol fet de navegar per Internet comporta que llegeixin molt més del que ho feien les generacions anteriors i reivindica que llegeixen més que mai. Ara bé, i això és important, la xarxa acosta la lectura als joves però la tendència és a fer lectures fragmentàries i no tant obres llargues o que demanin una atenció continuada. Aquesta és una altra qüestió que també s’ha de treballar, però Internet té prou potència per permetre trobar estratègies que fomenten la lectura, per exemple, la possibilitat de compartir l’experiència lectora per mitjà de les xarxes socials.

Centres educatius

La societat es troba davant d’un nou entorn, tant  a la feina coma casa, i també a les escoles. La pregunta és com han d’evolucionar les dinàmiques a les aules i la relació professorat/alumnat dins d’aquest marc digital?

Segons expliquen a Text-La Galera es tracta d’un procés viu i en continua evolució. No es poden donar regles universals ni receptes màgiques. Cada centre pot tenir necessitats o possibilitats diferents en funció del tipus d’alumnat i de professorat que tingui i del seu projecte educatiu. En qualsevol cas es tendeix a anar substituint la classe magistral i unidireccional per un treball col·laboratiu entre els alumnes que, guiats per mestres  i amb l’ajuda de recursos educatius (la xarxa i els dispositius tecnològics, però també llibres, documents i materials diversos) construeixen el seu propi coneixement treballant i aconseguint les competències bàsiques. Els pares i mares poden seguir l’evolució del treball dels seus fills per mitjà de les plataformes educatives i poden acompanyar-los en aquest procés, donant pautes de comportament i transmetent valors com ara la responsabilitat, la cultura de l’esforç o el respecte pels altres.

Avantatges de llegir a la xarxa

nens noves tecnologies

Des de Vicens Vives expliquen com les TIC són un recolzament molt enriquidor per al llibre de text. Permeten generar contingut interactiu, crear activitats auto-correctives o registrar la traçabilitat educativa, entre altres. Recursos que milloren la motivació de l’alumnat i que faciliten la seva atenció personalitzada segons les seves necessitats. Quant al foment de la lectura, insisteixen en què el més important és poder oferir a l’alumnat lectures adequades, recursos rellevants i l’ambient idoni per descobrir el plaer de llegir.

La lectura suposa un acte interpersonal entre el text i el lector on el més important no és el suport o el recurs tecnològic sinó la literatura en si mateixa. No obstant les xarxes socials especialitzades, per la seva natura, poden oferir un espai de comunicació entre els joves on compartir lectures, coneixements i descobriments literaris, cosa que pot afavorir el coneixement de la lectura.

Transició digital molt lenta

Des de l’editorial Vicens Vives, apunten que la gran majoria dels centres educatius encara treballen total o principalment amb llibres de paper. Tot i això els centres van incorporant recursos i estratègies tecnològiques en els aprenentatges. De fet, als centres on treballen, un 50% de les aules només treballa amb el llibre de text en paper i un 5% d’elles ho fa amb el digital. La resta, un 45%, treballa de manera mixta, combinant l’un i l’altre.

La tendència és anar incorporant els recursos digitals en totes les aules, però l’evolució no dependrà tant de la voluntat dels centres educatius com dels factors econòmics, polítics o pedagògics.

Les tecnologies de la informació i la comunicació tenen un potencial immens per millorar l’educació dels estudiants i també per apropar les obres literàries i fomentar la lectura entre els nens i els joves. Cal saber com fer servir aquestes eines, i en aquest sentit poden ser de gran utilitat els projectes i també les propostes metodològiques i de treball, que fan les editorials de materials educatius. Això es deu a què han sabut adequar les seves ofertes a la realitat de les escoles i instituts d’avui, i en molts casos han sigut motor de canvi.

Tags:

També et pot interessar

Deixar un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable LA TORRE DE BARCELONA .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios LA TORRE DE BARCELONA.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.