fbpx

Escriu aquí

Actualitat

Menys ous i més cars

Compartir

huevos

La crisi de l’ou a Europa colpeja al mercat nacional. L’escassetat d’aquest producte al Vell Continent ha provocat que el preu en origen dels ous a Catalunya es dispari en la passada setmana del 16 al 22 d’octubre un 84% respecte al mateix període de 2016.

En concret, en aquesta setmana, l’import es va situar en els 153,87 € / 100kg, el que també suposa un augment del 11,28% respecte a la setmana anterior. A més, aquest preu supera amb escreix al que es va registrar el 2016 en la mateixa data, un 47,2% més.

Va ser a finals del passat mes de juliol quan va esclatar l’escàndol a Europa. Sortia a la llum que milions d’ous procedents de granges de Bèlgica i Holanda podrien estar contaminats per un insecticida anomenat Fipronil. En menor mesura també es detectaven casos a Alemanya i França.

La Unió Europea (UE) prohibeix l’ús d’aquest pesticida en animals que hagin de ser usats per a produir aliments. Està classificat com a “moderadament tòxic” per als humans per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a causa de que el seu consum pot causar nàusees, vòmits i marejos.

Per això, la Comissió Europea decretava una retirada massiva d’ous procedents d’aquests mercats en 16 països de la Unió Europea, com el Regne Unit o Itàlia i entre els quals no estava Espanya. A més, centenars de granges van ser obligades a tancar i milers de gallines van ser sacrificades.

En els últims 10 anys Catalunya exporta entre un 15% i un 20% dels ous de taula que produeix. Prop de la meitat es dirigeix a la Unió Europea, sent França, Països Baixos, Itàlia i Portugal les principals destinacions. Fora del territori comú, Israel, Mauritània, Estats Units i Hong Kong han estat els majors importadors d’ous espanyols de 2016.

Els catalans van consumir l’any passat 217 ous per càpita, un 63% a casa. Segons les dades de la DARP, la compra d’aquest producte representa el 1,22% de la despesa total en alimentació i begudes per a la llar.

Tags:

També et pot interessar

Deixar un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable LA TORRE DE BARCELONA .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios LA TORRE DE BARCELONA.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.