La pandèmia de la Covid-19 ha fet que els models d’aules online i continguts d’ensenyament virtual hagin esdevingut el pa de cada dia pels nens i nenes d’arreu. Ara mateix, els infants necessiten eines tecnològiques per poder dur a terme la seva instrucció i la majoria d’escoles, per no dir totes, han hagut d’adaptar les seves classes al model d’escola online.
Està clar que el curs passat va ser el salt definitiu, l’últim impuls que les aules online i continguts d’ensenyament virtual necessitaven per tal de convertir-se en la normalitat de l’alumnat, però aquesta dependència de les tecnologies ha comportat també molts inconvenients.
Repassem els punts forts i els punts dèbils de l’ensenyament virtual:
Contingut
Per què ens agrada l’ensenyament virtual?
L’educació online existeix, sobretot, en el format universitari, però cada cop des de més petits, els nens i les nenes han d’incloure les tecnologies a les seves classes diàries. En moments de confinament, l’educació era 100% virtual, mentre que ara aquesta és presencial. Però moltes de les tècniques que es van haver d’aprendre durant els mesos d’estar tancats a casa han vingut per quedar-se. Des de plataformes online on l’alumnat té accés a la teoria i als exercicis de les matèries que cursa, a correus electrònics per mantenir un contacte constant amb el professorat… Així doncs, podem afirmar que l’ensenyament virtual ha aportat beneficis al sistema educatiu, i aquí en deixem alguns exemples:
- No existeixen les barreres d’espai i temps: l’alumnat té accés al material en qualsevol lloc i moment.
- Personalització dels continguts: el professorat pot posar a disposició de l’alumnat exactament la informació i activitats que més concorden amb allò que s’ha explicat a classe, en el moment en què ho troba oportú.
- Reducció de costos: moltes vegades, l’alumnat no ha de comprar material com llibres de text, ja que el professorat els dóna la informació que necessiten per estudiar de manera virtual.
- Infinitat de possibilitats de maneres de presentar els recursos: l’ensenyament virtual permet que els recursos es presentin en formats que van més enllà dels llibres de text (podcasts, vídeos…)
- Contacte amb el professorat flexible: l’alumnat pot contactar els seus professors i professores en qualsevol moment, i aquests poden respondre quan estan disponibles, sense haver d’estar a la mateixa aula.
Inconvenients de l’ensenyament virtual
No tot l’alumnat té la mateixa economia i, per tant, no tothom disposa de la mateixa disponibilitat a eines tecnològiques. Aquesta podria considerar-se el principal desavantatge de l’ensenyament virtual, ja que provoca un augment de les desigualtats socials entre els i les alumnes. Per altra banda, l’altre gran inconvenient és les dificultats que aquest sistema suposa per a molts nens i nenes a l’hora d’organitzar-se i de mantenir un control i un ordre del material i les tasques a desenvolupar.
L’ensenyament virtual a Sarrià – Sant Gervasi
Sarrià – Sant Gervasi és un barri de Barcelona principalment residencial, i justament per aquesta raó, i podem trobar moltes escoles. A més, és una zona molt tranquil·la i segura, on abunden les famílies que tenen un elevat poder adquisitiu. A Sarrià – Sant Gervasi trobem moltes opcions on portar els nostres fills i filles per a què aprenguin, i on disposaran d’una bona orientació per aprendre a moure’s en l’univers d’ensenyament virtual que ara està present en tots els centres.