fbpx

Escriu aquí

Actualitat

La màfia xinesa no surt a les sèries de TV

Compartir

Mentre seiem escarxofats al sofà i veiem l’últim capítol de la nostra sèrie preferida sobre la màfia desconeixem que algunes d’aquestes organitzacions operen amb la mateixa tranquil·litat a la nostra ciutat. El seu secret és la discreció i sovint, la nostra complicitat involuntària.

oldtimer-1677923_1920

El passat 10 d’abril agents de la Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal  adscrits a la  Unitat Central de Bandes Criminals van detenir 25 persones de nacionalitat xinesa com a presumptes autores dels delictes de pertinença a organització criminal, i tot un seguit de crims que ara detallarem. El més important és que van alliberar 22 dones víctimes d’explotació sexual. Els responsables de tots aquests delictes són una ramificació de la màfia xinesa coneguda com a “Bang de Fujian”, una organització prou més real que les màfies de les sèries de la TV.

Una estranya agressió

Tot va començar l’agost de 2016 quan tres desconeguts van intentar matar un individu xinès a la via pública i a plena llum de dia. La víctima va confessar que l’agressió tenia a veure amb un préstec que havia fet a un conegut en una sala de joc. Resulta que aquesta mena de préstecs estaven monopolitzats per la “Bang de Fujian”.

La policia va seguir el fil i després de vuit mesos d’investigació han acreditat que

aquesta banda estava organitzada jeràrquicament i liderada per persones amb influència dins la comunitat xinesa de Catalunya. A més, també han pogut establir que tenien connexions a Holanda, Anglaterra, Canada i Xina, que tenien una gran mobilitat i que estenien la seva activitat delictiva a diverses zones.

Explotació sexual

L’activitat principal de l’organització era la del tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual en prostíbuls gestionats per la banda i situats principalment a Barcelona i en poblacions properes. Portaven les dones de forma irregular des de Xina fins a Barcelona amb una escala prèvia en països amb mesures de control migratori més laxes i allà les proveïen de documentació falsificada.

Les dones traficades adquirien un deute d’entre 10.000 i 15.000 euros que havien d’abonar amb l’exercici de la prostitució. En ocasions els arrestats les enganyaven i desconeixien quin era el seu destí i l’activitat que haurien d’exercir un cop arribessin a Barcelona.

La banda comptava amb una estructura dissenyada per al control de les dones: un membre destacat de l’organització s’ocupava de liderar el negoci mentre que la gestió més directa estava a càrrec d’una figura femenina coneguda com a “Mama San”. A més, als prostíbuls també hi havia un individu que anomenaven “Da ge” que s’ocupava de la seguretat i del control en absència de la “Mama San”.

Els investigadors també han constatat que l’organització havia posat en marxa rutes per introduir ciutadans xinesos de forma irregular a l’Estat espanyol. Una  d’aquestes rutes es feia a través del Marroc i així la banda introduïa persones amagades en vaixells de luxe a la península previ pagament de 10.000 euros.

I també narcotràfic

El tràfic de persones i la prostitució són habituals en les màfies xineses conegudes. El que més ha sorprès els agents ha sigut descobrir que ara algunes d’elles també es dediquen al tràfic d’estupefaents, principalment marihuana.

Durant el dispositiu es van intervenir més de 15.000 plantes, a banda de marihuana ja recol·lectada que s’estava preparant pel seu enviament a Holanda. La banda controlava i gestionava plantacions intensives que establien tant en habitatges unifamiliars com en magatzems i naus industrials. L’herba anava destinada al Regne Unit i els Països Baixos, llocs on l’organització comptava amb ramificacions i on podia multiplicar el preu de venda de la marihuana per tres o per quatre, i així obtenia beneficis milionaris de cada collita.

Les plantacions les custodiaven i cultivaven persones xinesos que, en ocasions, eren portats expressament des de la Xina per a treballar en aquesta activitat en condicions d’explotació i insalubritat i que s’estaven a l’interior dels cultius les 24 hores del dia. La investigació ha permès ubicar algunes d’aquestes plantacions a Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac, Sant Cugat de Sesgarrigues i a Orkoien (Navarra).

La “Bang de Fujian” també traficava amb altres substàncies estupefaents com MDMA i cocaïna. Les distribuïen tant a ciutadans xinesos com a clients dels seus prostíbuls per mitjà d’una xarxa de “taxistes” clandestins que s’encarregaven de realitzar els transports.

Els detinguts disposaven als seus domicilis de gran quantitat de diners en efectiu i vehicles d’alta gamma. En aquest sentit, destaca la localització d’aproximadament 175.000 euros al domicili d’una integrant de la banda que dirigia un dels prostíbuls amb més volum de negoci. En total de diners intervinguts ha superat els 215.000 euros.

L’última de les activitats delictives que assumia la banda té a veure amb el monopoli de préstecs a ciutadans xinesos a l’interior del Casino de Barcelona, pels quals cobraven interessos abusius i feien ús de la violència i la intimidació en el cas d’impagaments.

La resolució del cas

El dia 10 d’abril d’enguany es va dur a terme un dispositiu que va culminar amb la detenció de 25 membres de la banda, sis persones van quedar en qualitat d’investigades i es van realitzar divuit entrades i perquisicions, nou en domicilis, quatre en prostíbuls i cinc en immobles i naus industrials que contenien plantacions de marihuana.

Els detinguts van passar a disposició judicial els dies 11 i 12 d’abril i el jutge va decretar l’ingrés a presó per a onze dels arrestats i llibertat amb càrrecs amb retirada de passaport per als altres. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

 

*LA TORRE DE BARCELONA

Font: Generalitat de Catalunya.

Tags:

També et pot interessar

Deixar un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable LA TORRE DE BARCELONA .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios LA TORRE DE BARCELONA.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.