fbpx

Escriu aquí

Salut

La feina m’agrada però no em deixa ser feliç

Compartir
treballador estressat a l'oficina

treballador estressat a l'oficina

La psicòloga Encarna Expósito respon a una lectora

Tinc una feina molt dura, sóc la primera que m’exigeixo molt i em preocupo per tot (tinc por d’equivocar-me). Des de fa un temps, ja no puc temps. No puc gaudir de la família perquè arribo a casa estressada i de molt mal humor. La meva feina m’agrada però no em deixa ser feliç amb els fills i el marit. Què puc fer? Tinc molta ansietat.

L’ansietat que presentes és l’expressió d’un sentiment: sents que els recursos de què disposes per gestionar les sobrecàrregues laborals són insuficients. És un avís a la teva ment i al teu cos de què ha arribat el moment de canviar les coses. I canviar-les significa desplegar estratègies que siguin útils i eficaces per enfrontar-te a les exigències que excedeixen els teus recursos, és a dir, buscar maneres de fer que et permetin ser feliç tot i haver tingut un dia molt dur a la feina.

L’ansietat és positiva sempre i quan s’activin les estratègies necessàries d’afrontament necessàries per continuar avançant. Però, a vegades, com pot ser el teu cas, si es cronifica aquest estat hi ha el perill que es presenti una simptomatologia considerada patològica (és a dir, un trastorn d’ansietat). Perquè això no passi és important que feu prevenció, ja que aquest estat d’ansietat no depèn de la feina sinó de la gestió emocional que facis a partir de les exigències que comentes.

Expliques que tens por del errors però equivocar-se forma part de l’aprenentatge i, per tant, del nostre dia a dia. Has d’assumir que cometràs errors a diari i ser conscient que la majoria no tindran conseqüències que no es puguin corregir. Això disminuirà el grau d’ansietat que sents. El primer que has de fer és confiar més en tu mateixa perquè l’autoexigència està molt relacionada amb la manca de confiança i una certa rigidesa mental que es manifesta en forma de perfeccionisme. El perfeccionisme et fa creure que ho tens tot sota control però res més lluny de la realitat, en realitat t’allunya d’ell.

Per tant, per fer prevenció i evitar l’aparició de símptomes clínics és important un entrenament en intel·ligència emocional, és a dir, una teràpia breu amb pautes molt clares i poques sessions on puguis orientar-te sobre com gestionar la feina i on aprendràs a ser més flexible i permissiva amb tu mateixa.

 

Encarna Expósito Espejo
Psicòloga adults a Vidal & Espej Psicòlogues
Especialista en Teràpia breu.
www.vidalespejo.com

Envieu consultes a: encarna@vidalespejo.com

Tags:

També et pot interessar

Deixar un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable LA TORRE DE BARCELONA .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios LA TORRE DE BARCELONA.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.