Encara que et decideixis a llogar una vivenda amb un grup d’experts com la immobiliària Gran de Barcelona, el procés pot resultar llarg, pesat i difícil, i, a vegades, fins i tot incòmode. No saps per on començar a buscar i, un cop inicies les visites als pisos, et sents superat per la situació. És normal que et passi això, sobretot si és la primera vegada que ho fas: és un gran pas. Per això et deixem aquí un seguit de consells que et facilitaran el procés i t’asseguraran l’èxit.
Contingut
Planificació econòmica
Si llogues per primera vegada un pis, és vital que, abans, facis comptes i tinguis una mínima planificació econòmica. El més habitual és establir un rang pressupostari pel lloguer, de manera que ja des de l’inici acotis la cerca a les teves necessitats. Normalment, es recomana que el no destinis al lloguer més del 35% dels ingressos mensuals. Recorda també que hauràs d’incloure les despeses en el pressupost, encara que a l’inici sigui només una aproximació.
La immobiliària Gran de Barcelona o qualsevol altre immobilària o particular et demanarà també una fiança, la qual acostuma a ser equivalent a la quantitat d’un mes de lloguer. Així que sobretot a l’inici assegura’t que tens suficients estalvis per encarar les despeses.
Una altra de les despeses inicials pot venir a través dels mobles i els electrodomèstics principals. Rumia el que més et convingui, si comprar-los tu o llogar un pis ja equipat. Aquest fet dependrà molt de la durada de la teva estança, no és el mateix buscar pis per un lloguer temporal d’un any que per un lloguer semipermanent o permanent. Tingues-ho clar abans de buscar pisos i t’estalviaràs molts mals de cap.
Fes les comprovacions pertinents
Et recomanem que quan visitis pisos no ho facis sola. Quatre ulls veuen més que dos i tenir una altra opinió sempre va bé. Recorda fer una llista de les coses amb les quals t’has de fixar abans de la visita, et serà més fàcil després recordar-te’n. Aquí tens els essencials que hauries de comprovar a cada pis que visites:
- La distribució interior: fixa’t en els espais morts i visualitza si la distribució s’adapta a la teva rutina i la forma de viure.
- Orientació: t’ajudarà a preveure quanta llum hi haurà al pis i si hi haurà corrents d’aire o no. Si no la saps al moment, sempre la pots comprovar al Google Maps.
- Qualitat dels materials i l’estat del mobiliari: comprova que no hi hagi humitats, que les parets no tinguin forats, que no hi hagi rajoles soltes, etcètera. Observa bé el mobiliari, si és nou, si té taques, si està picat. Anotar-ho tot en una llibreta, no sigui que t’oblidis.
- Instal·lacions: comprova les instal·lacions d’aigua, llum i gas. Assegura’t que funcionin. Demana el certificat energètic que cada pis ha de tenir obligatòriament.
- Seguretat: observa si et sents segura, els cadenats de la porta, les finestres, la porta del darrere si en té. Tingues en compte que no és el mateix viure en uns baixos que en un àtic.
No dubtis en preguntar
Si no ho tens clar, pregunta. Pregunta a la immobiliària, al propietari, al veïnat, als veïns de davant, per molt estúpides que et semblin les qüestions. Assegura’t de no tenir dubtes quan et decideixis a llogar l’immoble. Et recomanem també una llista de pros i contres, sobretot si et trobes entre dos o més pisos. T’ajudarà a aclarir les idees de la ment, i et farà ser més objectiva.