fbpx

Escriu aquí

Cultura

El Grec, un aparador de cara al món

Compartir
amics de les arts grec 2015

amics de les arts grec 2015

El Festival Grec de Barcelona és la principal cita cultural a la nostra ciutat, que enguany se celebrarà per 39ª vegada i tindrà lloc de l’1 al 31 de juliol. Amb una gran trajectòria i tradició, el Grec ha esdevingut el principal productor d’espectacles a Catalunya. Amb els anys, s’ha convertit no només en un reclam cultural, sinó també en una referència a nivell europeu on els protagonistes són el teatre, la dansa, la música, el circ i moltes altres arts escèniques.

Un any més el Grec Festival, promogut majoritàriament per l’Ajuntament de Barcelona, aposta per la creació i per un gran nombre d’empresaris i promotors privats de la ciutat que produeixen molts dels espectacles del programa. En total, s’estrenaran 36 espectacles al Grec.

L’esdeveniment té un doble objectiu aquest cop: d’una banda, el de recolzar la producció local i produir obres destacades d’artistes i empreses catalanes, i de l’altra, mostrar al món sencer les obres més interessants del panorama actual. De fet, el Grec és el principal aparador de la ciutat per mostrar espectacles produïts a l’estranger.

Gran representació per tota la ciutat

El pròleg d’obertura tindrà lloc a la plaça de Margarida Xirgu (entre el Lliure i el Mercat de les Flors), on els assistents podran gaudir d’una festa popular i de veure en directe els grups Obeses i Oques Grasses, que seran els encarregats de donar el tret de sortida del Grec.

L’espectacle inaugural a l’amfiteatre serà Vorònia, una coproducció internacional de la companyia de dansa La Veronal que traslladarà als espectadors a l’infern a través d’imatges simbòliques i diferents figures. Entre l’extens programa cal emfatitzar la presència d’Els Joglars sota la direcció de Ramon Fontserè amb el muntatge Vip (de l’1 al 8 de juliol, a la sala Barts) i la peça sobre Sòcrates que dirigeix Mario Gas i protagonitza Josep Maria Pou, entre d’altres.

Un cop més, Montjuïc serà l’epicentre d’aquesta celebració artística on el Grec integrarà nous espais com la sala Hiroshima, la Fundació Miró i La Vilella. A més a més, El Grec tindrà presència a 36 espais diferents de tota la ciutat comtal com el Mercat de les Flors, El Teatre Lliure, l’Institut del Teatre i el Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Més presència internacional

En aquesta edició una de les coses més destacades és que augmenten les propostes internacionals amb un total de 17 produccions de teatre, dansa i nous formats híbrids, que de ben segur no decebran a ningú.

El Grec Festival té enguany 10 coproduccions internacionals: La mesura del desordre, Incisions, En avant, marche!, Vorònia, WW (We Woman), El cinquè hivernAquil·les o l’estupor, 2015 com a possibilitat, Ninet’Inferno i Pals. Totes elles enfocades a aconseguir una projecció internacional per a les companyies i els projectes catalans.

La dansa tindrà un paper molt important en l’àmbit internacional ja que de les 12 produccions que es portaran a escena, 6 són coproduccions internacionals. Un dels projectes internacionals amb més força serà sens dubte WW (We Women), on hi participaran artistes de Benin, Japó i l’Índia representant el concepte d’identitat i gènere. La Mesura del Desordre del belga Tomas Haubert, ens presentarà el resultat de la trobada coreogràfica amb un grup de creadors i creadores a Barcelona.

El programa de circ tampoc no ens deixarà indiferents ja que el Grec ofereix tres espectacles: Il n’est pas encore minuit, una nova peça amb 22 acròbates en escena; Pals, circ contemporani de la mà de Leandro Mendoza i Fuga, que ens oferirà un joc amb diversos formats pivotant sempre al voltant del circ.

Pel que fa als noms de la nostra escena teatral, s’estrenarà al Teatre Grec Amor i Shakespeare, amb dramatúrgia de Guillem-Jordi Graells i direcció de Josep Maria Mestres, un viatge que mostra les maneres de viure l’amor amb cares ben conegudes a casa nostra com Ariadna Gil, Joel Joan o Mercè Pons (a l’amfiteatre del 16 al 19 de juliol). Una altra obra destacada serà Federico García de Pep Tosar, qui ens aproparà a la vida del poeta granadí a través de flamenc, dansa, text i vídeo.

Col·laboracions

Una gran novetat és que aquesta temporada el Grec col·laborarà amb teatres públics de la ciutat com el Teatre Nacional de Catalunya, on s’estrenarà El carrer Franklin, una comèdia àcida de llarga durada que mostra un retrat de la crisi actual a través dels desnonaments. Per la seva part, el Teatre Lliure obrirà les seves portes a un dels referents argentins de l’escena teatral, Ciro Zorzoli. A més a més, el festival, lleial al seu compromís amb la dramatúrgia contemporània catalana, produirà un gran nombre de muntatges que s’estrenaran al Grec.

Híbrids i nous formats

El Grec Festival recolza les propostes que aposten per la hibridació de gèneres i la varietat d’estils. Un dels espectacles més singulars d’enguany serà CaRRoussel de la companyia La Reial, on l’escenari serà l’interior d’un cotxe. Cosas que se olvidan fácilmente és la proposta de Xavier Bobés, un espectacle on només cinc espectadors estan convocats a participar en un joc de cartes convertit en muntatge teatral. L’Antic Teatre, espai referent de l’escena independent, també ens oferirà innovació i diversitat amb les vuit propostes que acollirà.

Més Grec

El MiniGrec, consolidat com el programa infantil i familiar, continuarà oferint una gran varietat de propostes. El dia 27 de juny se celebrarà als jardins del Teatre Grec la festa que servirà de degustació dels espectacles que es podran veure durant el mes de juliol.

De la mà d’Albert Pla ens arriba l’espectacle “multimerda” a la sala Barts, que reflexiona sobre les guerres amb música, projeccions i en format 3D.

La música seguirà present en el festival amb una oferta més variada de formats i estils amb concerts al Teatre Grec i 12 concerts gratuïts als Jardins del Teatre. A més a més, cal destacar les actuacions de Joan Manuel Serrat del 4 al 8 de juliol a l’amfiteatre, i Els Amics dels Arts, que tancaran el Grec al mateix amfiteatre.

Deixar un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable LA TORRE DE BARCELONA .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios LA TORRE DE BARCELONA.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.