fbpx

Escriu aquí

Salut

Tinc una filla de 18 mesos amb molt caràcter

Compartir
nena enfadada plorant

nena enfadada plorant

La psicòloga Fina Ferrer ens ajuda a gestionar un conflicte “delicat”

Quan algun altre nen té una joguina ella també la vol i els hi treu de forma brusca. Li agrada molt estar amb els altres nens, però li costa molt compartir i els altres pares em diuen que serà una nena egoista, i davant d’aquests comentaris em sento avergonyida.  Hi ha alguna forma de modificar el seu comportament?

Al llarg del període de la primera infància, els nens i nenes estan vivint un procés per entendre com funcionen les persones més properes: quines són les fórmules per interaccionar amb els altres, fins on poden arribar i quins són els límits. Totes aquestes experiències formaran part de la seva concepció del món, de les persones, i de la seva pròpia identitat i posició enfront la vida. Encara no han tingut prou temps per desenvolupar les seves capacitats cognitives, per poder comprendre que si deixen una joguina a un altre nen no vol dir que desaparegui sinó que més tard li tornarà. A més a més, evolutivament, els nens i nenes encara no poden entendre que les altres persones tenen desitjos i emocions diferents als seus, i d’aquesta manera encara no pot posar-se en el lloc de l’altre.

Per tant, cal ser comprensius i deixar que el seu procés maduratiu sigui el més natural possible. A més, també cal valorar en positiu el fet de que tingui clar què vol, amb un sentit de la propietat. És totalment lògic que si està a gust jugant amb un joc en aquell moment no el vulgui compartir, i això també cal respectar-ho. Si nosaltres donem un missatge de què cal respectar a l’altre i deixar-li la joguina, però a la vegada mostrem un model d’irrespectuositat traient-li la joguina al nostre fill, estem enviant un missatge contradictori que pot gener molta més confusió en l’infant. Com a pares responsables del nostre fill no podem obligar a deixar les seves pertinences només quan els adults considerem que ho han de fer. Per aquesta raó cal evitar castigar i renyar els nens quan no volen compartir, i especialment, evitar missatges negatius en què els etiquetem d’egoistes.

En el teu cas, seria recomanable que poc a poc la teva filla pogués gaudir mentre comparteix amb els altes companys, a través de jocs amb diversos jugadors on tots han de col·laborar per aconseguir un objectiu, portant berenar per repartir amb els seus amiguets de tant en tant. I el més important, mostrar-li que teniu una actitud col·laboradora i generosa amb els altres, la qual, us fa sentir feliços, i a la vegada que teniu eines per a resoldre conflictes amb la resta de persones d’una forma assertiva i respectuosa.

Fina Ferrer Vidal.
Psicòloga infantil a Vidal&Espejo Psicòlogues.
Col·laboradores APOL- Fundació Eduard Punset.
Professora Universitat de Barcelona.
T. 646 256 311.

Envia les teves consultes a info@vidalespejo.com www.vidalespejo.com

Tags:

També et pot interessar

Deixar un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable LA TORRE DE BARCELONA .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios LA TORRE DE BARCELONA.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.