fbpx

Escriu aquí

Salut

El meu fill adolescent no obeeix cap norma

Compartir
mare i fill rebel saltant al sofà

mare i fill rebel saltant al sofà

Els caps de setmana el meu fill queda amb els amics i sempre li dono una hora màxima d’arribada, però no hi ha ni un sol dia que ho compleixi. Ja no sé què fer! He provat de castigar-lo sense wii, sense sortir… Haig de reconèixer que l’he renyat molt durament, amenaçat i fins i tot l’he ignorat, però després em sento culpable.

És possible educar fills responsables, cooperatius i feliços sense recórrer a mètodes com el càstig o retirada de privilegis? Ens trobem que molt sovint els pares han de fer ús de mètodes educatius i de resolució de conflictes massa arcaics, basats en el càstig o la imposició per part de l’adult, fórmules que aplicaven els seus propis pares amb ells. I en moltes ocasions sense èxit perquè es veuen amb la necessitat de recordar als seus fills constantment els hàbits diaris, d’encarregar-se de tasques que pertocarien als fills, de solucionar els conflictes entre germans, de posar càstigs i retirar privilegis i fins i tot arriben a no poder gestionar les seves pròpies emocions negatives i establir situacions d’agressivitat verbal i/o física amb els seus fills.

Pel què comentes, sembla que et trobis en aquesta situació. En aquests casos i veient els resultats ineficaços és necessari canviar el mètode d’interaccionar amb els nostres infants, ajudant als fills a modificar el comportament inacceptable, a tenir consideració cap a les necessitats i sentiments dels altres i especialment, a trobar les seves pròpies solucions als problemes que ells mateixos tenen. En utilitzar aquestes estratègies que ens anomenes, és possible que el teu fill senti desaprovació per part teva i es pot sentir molt frustrat i sense entendre bé perquè hauria de canviar alguna cosa, portant-lo a mantenir aquest comportament de forma repetida.

En el teu cas, seria recomanable treballar el llenguatge de l’acceptació, és a dir, començar a establir una relació de comunicació més oberta, intentant escoltar els seus problemes de forma empàtica. Evita els missatges negatius, preguntes acusadores, amenaces, sermons, on sempre apareixen les solucions que a nosaltres ens semblen millors, o crítiques. Ajuda-li a identificar les seves pròpies emocions, perquè sigui ell qui trobi una solució. I de la mateixa manera, envia-li un missatge on li deixem clar el comportament que no ens agrada, perquè ens fa sentir d’alguna manera determinada i ens produeix unes conseqüències determinades. Per exemple, “com que no has arribat a l’hora que havíem quedat i sense avisar, m’he preocupat molt i no he pogut acabar les feines que tenia pendents”. Per dominar aquestes estratègies caldrà fer un entrenament específic amb algun professional, o bé a través de llibres, cursos…

 

Fina Ferrer Vidal.
Psicòloga infantil a Vidal&Espejo Psicòlogues.
Col·laboradora APOL- Fundació Eduard Punset.
Professora Universitat de Barcelona.
www.vidalespejo.com

Envia les teves consultes a info@vidalespejo.com

Tags:

També et pot interessar

Deixar un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable LA TORRE DE BARCELONA .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios LA TORRE DE BARCELONA.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.