Segur que només llegint aquesta paraula no has pogut evitar pensar o sentir alguna cosa. Qui més qui menys hem tingut contacte amb aquest mot per un mateix o per a algú pròxim. És una paraula (i procés) que no ens deixa indiferents, i qui n’ha passat alguna, hagi entrat o no, sap que és una vivència que li quedarà per sempre. Les oposicions tenen aquest do!
En aquest article no entrarem en continguts d’estudi ni compliments de calendaris, sinó que volem donar-te una injecció de motivació i empoderament per si estàs estudiant o penses començar a fer-ho. Sigui quina sigui l’oposició, durant la preparació experimentaràs diferents etapes tant emocionals com racionals. N’hi haurà de bones i n’hi haurà de no tan bones… Fer que siguin amigues teves et beneficiarà més que enfrontar-t’hi.
Algunes d’aquestes fases ens poden jugar males passades. Són, per exemple, moments de frustració perquè hi ha continguts o exercicis que no et surten bé malgrat el temps que hi estàs dedicant. O moments en què et sents sol, perquè la gent del teu voltant no acaba de comprendre el teu compromís i dedicació.
Si mai passes per aquests moments, recorda què és el que t’ha portat fins qui i lluita per això. Tant si és perquè vols provar-ho o si és perquè vols que sigui la teva professió, ho estàs fent bé.
Contingut
Consells per preparar les oposicions
Rutina d’estudi
Una rutina bona d’estudi, marcant-te dies i hores de fer colzes i complir-lo, et farà tenir més disciplina i alhora que et sigui més fàcil. Després d’anys d’experiència acompanyant a opositors, et podem dir que és imprescindible envoltar-te dels millors professionals per preparar-la, però no oblidis que el 90% de la feina no recau en els professionals que t’acompanyen, sinó en tu.
Dintre d’aquest calendari, marca’t moments d’esbarjo i lliurement de la ment. Evidentment!! Ja no només per descansar sinó per reforçar el teu esforç i celebrar les fites que has anat aconseguint.
T’has de cuidar, no només de la son i de l’alimentació. També has de gaudir de la família, de la parella o dels amics. Ajunta’t amb aquells que t’estan donant suport incondicionalment de la teva decisió i funcionament.
Dedica un temps, malgrat que no sigui gaire, a estar amb ells i fes el que més et vingui de gust o t’agradi. Ja veuràs que qualsevol coseta que facis per a tu, et farà sentir bé. De la mateixa manera, segueix amb les altres activitats que formen part del teu dia a dia com ara anar al gimnàs, estudiar idiomes o música.
Estudia en grup
Si tens o trobes un grup d’estudi, veuràs quant de companyerisme creareu i quanta motivació desprendreu els uns cap als altres. Potser sorgeix el sentiment de rivalitat entre vosaltres; en el sentit que us compareu inevitable en la raça humana, o que veieu que tots sou molt capaços d’entrar, però no hi ha capacitat per a tothom… La rivalitat només et serà útil si et suma.
Si et motiva la competició sana, fes-la servir. Si ets més de cooperació i us munteu exercicis per portar-ho de forma més amena, també! Qualsevol motivació extra que et pugui beneficiar, serà benvinguda. Pensa que tothom és diferent i que cadascú té els seus ritmes d’aprenentatge i els seus punts forts i febles.
Busca i assessora’t bé per saber quins són els teus, potencia els forts i poleix molt els febles. La pràctica porta a la perfecció, tal com diuen.
Més resiliència
Molt important també serà que practiquis, o aprenguis si no la tens, la teva habilitat d’afrontació, resistència a les adversitats i refer-se en els moments de debilitat – anomenada resiliència– que et serà molt útil tenir i estarà present en tot el temps de l’oposició. Ajuda’t de professionals per a potenciar-la!
Creu-nos que tot això et farà ser mentalment més fort, estar activat durant més temps, assolir més ràpidament els objectius i tenir més a prop poder-ho aconseguir. Gaudeix també d’això, que és una etapa inoblidable!
No és fàcil, ni el procés ni entrar-hi, però la constància i l’esforç sempre donen resultat. No et desanimis si no obtens plaça a la primera (o només una mica, d’acord); però després pren un temps per valorar tot el que has aconseguit, perfecciona les teves àrees de millora i segueix el teu camí. Molts ànims, força i constància!
Núria G. Folguera
Psicòloga General Sanitària