fbpx

Escriu aquí

Actualitat

Al capdavant de l’abandonament escolar

Compartir
classe d'alumnes

classe d'alumnes

Més matemàtiques i més anglès contra el fracàs escolar

S’estima que al voltant del 23% dels estudiants no universitaris fracassa en els estudis. És un fet especialment rellevant a Espanya, que se situa al capdavant de l’abandonament escolar a la Unió Europea, segons ha publicat l’EuroStat (l’Oficina Europea d’Estadística). Ara sabem que el fracàs escolar podria reduir-se un 80% si es fes més èmfasi en les matemàtiques i l’anglès.

Quan parlem de fracàs escolar no ens referim només al suspens, a la part més diguem-ne administrativa de la qüestió, sinó a la dimensió personal d’abandonament o a la dimensió social de persones sense preparació per a la vida. Segons Isabel Cantón, catedràtica d’educació i directora del Grupo de Investigación de Excelencia Didáctica, Innovación y Calidad de la Universidad de León, els resultats sobre el fracàs escolar incideixen en dos aspectes: el familiar i el social. Pel que fa a la vessant familiar hi ha “una correspondència molt alta entre el tipus de família desestructurada i el fracàs escolar, i sobretot la relació entre poder econòmic de la família i fracàs escolar, i les famílies més desfavorides  són les que tenen un major índex”. Quant a l’apartat social els investigadors han observat més fracàs escolar en barris pobres i en estudiants amb famílies trencades o problemes econòmics.

Les causes del fracàs

Respecte a les causes, les investigacions del Grup assenyalen que els propis alumnes s’autoatribueixen el motiu del fracàs per la poca dedicació a l’estudi. Els professors també ho atribueixen als mals hàbits dels alumnes i a la poca atenció que els pares els hi presten. Els progenitors, de la seva banda, consideren els alumnes i el propi centre com els responsables del fracàs.

“Crida l’atenció que el fracàs escolar es doni en un 80% en dues matèries: matemàtiques i anglès; i que si es corregís el fracàs descendiria en la mateixa proporció”. Per això Cantón lamenta que “tot i assenyalar la necessitat d’incrementar l’horari escolar en aquestes matèries no s’ha fe res al respecte”. De fet, continua, “malgrat la gran quantitat d’investigacions  sobre el fracàs escolar i tot i que posen l’accent en les causes i proposen remeis s’ha fet poc o res en base als resultats de les investigacions”.

El Grup que dirigeix Isabel Cantón treballa amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement de les causes i processos implicats en el fracàs i èxit escolar a Primària i Secundària. És un model d’equip de treball perquè no compta només amb les xifres sinó que contrasta les mateixes amb les visions i les valoracions personals dels alumnes, els professors i els pares.

Tags:

També et pot interessar

Deixar un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable LA TORRE DE BARCELONA .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios LA TORRE DE BARCELONA.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.