fbpx

Escriu aquí

Gastronomia Revista del barri Eixample

Els gourmets premien el Bar Pinotxo de la Boqueria

Compartir

El Club de la Bona Taula, un grup històric d’afeccionats a la gastronomia que organitza activitats gastronòmiques a Barcelona ha escollit Joan Bayén Pérez “Juanito”, propietari i ànima del popular Pinotxo de La Boqueria, Gourmet Barceloní de 2017 per la seva extensa trajectòria professional i la seva contribució a la difusió de la cultura gastronòmica al nostre país. Tot un reconeixement a la cuina de mercat i als plats humils i tradicionals.

La Investidura es portarà a terme el proper dia 15 de juny a les 21 hores, als salons de l’Hotel Avenida Palace, durant el sopar de gala organitzat pel club i al qual poden acudir no només els socis, sinó també els simpatitzants. Si voleu assistir al sopar podeu contactar amb el Club mitjançant el telèfon 93 531 38 75 o bé per correu electrònic: secretari@clubdelabonataula.cat. Per cert, heu de saber que des de principis d’any el Club de la Bona Taula s’ha instal·lat a la zona alta, concretament a l’Espai d’Entitats ubicat a Cristalleries Planell, al barri de Les Corts. Si voleu participar en alguna de les seves activitats feu un cop d’ull al seu web www.clubdelabonataula.cat i demaneu que uns mantinguin al dia.

Un pioner de la cuina de mercat
L’any 2015 el conegut Bar Pinotxo, ubicat al Mercat de la Boqueria va complir  75 anys d’ofici i Barcelona va commemorar l’efemèride atorgant-li el Premi Ciutat de Barcelona per haver inspirat a tants cuiners. I per haver fet gaudir a tants comensals el Club de la Bona Taula ha volgut destacar-lo com a Gourmet de l’any.

El bar va néixer als anys 40, quan la Caterina, que es guanyava la vida com a venedora ambulant al mercat de La Boqueria va decidir plegar veles i obrir un bar. La seva germana s’hi va afegir, i més tard també els fills, el Juanito i la seva germana.  Llavors obrien a les tres de la matinada i la parròquia estava formada per comensals oportuns que anaven a fer un ressopó quan plegaven: locutors de ràdio, periodistes, artistes, etc. Fins que arribaven els paradistes i els clients habituals del mercat.

El seu primer plat famós, com explicava ell mateix als socis del Club de la Bona Taula fa no gaire, va ser l’escudella i carn d’olla. Lògic! Perquè el propi carnisser portava la carn perquè li preparessin, i el mateix feien la pollastrera o el cansalader amb els seus productes frescos.

Qui era el Pinotxo?

Per molt estrany que sembli aquell bar, que ja començava a ser molt popular, no tenia cap nom. Cap d’ells en tenia. I la gent el va començar a conèixer com el del Pinotxo, pel gos d’en Juanito, que sempre corria per allà i que es deia així perquè precisament el 1940 s’havia estrenat a Barcelona la pel·lícula sobre el ninot de fusta amb vida pròpia.

Potser ara, per a molts, la Boqueria és un mercat per a turistes però durant molts anys els millors restauradors de Barcelona hi anaven a comprar allà, i tots esmorzaven al Pinotxo. Ara els temps han canviat però el Juanito conserva l’amistat de molts d’ells, per això és un gran referent de la cuina catalana, tot i que mai no hagi guanyat cap estrella Michelin.

A Europa és tradició que els millors restaurants sempre són als mercats, on hi ha el millor producte, i el Pinotxo és un dels pioners al nostre país.

 Xuixos i esmorzars de forquilla
En ple segle XXI el Bar Pinotxo continua endavant, amb un horari més conciliador, obre a les 6 del matí.  A les vuit triomfen els seus xuixos exclusius, poc després comencen els esmorzars de forquilla i ganivet i a l’hora de dinar torna a ser ple de gom a gom. Quan tanquen, a primera hora de la tarda, han acabat amb tot el producte. El millor que es pot dir d’un restaurant.

Actualment el Juanito es concentra en la seva feina (ara en diuen barista) i lidera un equip format pel seu nebot Jordi Asín, la Maria José (la mestressa) i el Dídac (la següent generació). Sempre sota l’atenta mirada, des d’allà on sigui, de l’Albert Asín, un precursor de la cuina de barra que va ajudar a crear els grans plats del Pinotxo fins que va faltar, l’any 2011.

El Pinotxo no és només un lloc pintoresc sinó un restaurant on es menja molt bé. Una cuina sòlida, l’exemple pur de la cuina de mercat, arrelada a la tradició catalana i amb productes de primera categoria. D’actualitat indiscutible i quotidiana són els seus xipirons amb mongetes de Santa Pau, el saltat de cigrons amb botifarró o la llagosta a la planxa. Sense deixar de banda els plats de tota la vida: cap i pota, trinxat, tripa…

 

*LA TORRE DE BARCELONA

 

 

 

 

Tags:

Deixar un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable LA TORRE DE BARCELONA .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios LA TORRE DE BARCELONA.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.