fbpx

Escriu aquí

Actualitat

Els casos de tuberculosi disminueixen a Catalunya

Compartir

Pulmonologists in Scarborough, Ontario

Al 2017 es van notificar un total de 999 casos de tuberculosi, seguint una tendència a la baixa que ja fa 10 anys que dura. Afecta més als homes; el tabaquisme i la precarietat social són els principals factors de risc.

Per primera vegada, el nombre de casos de tuberculosi diagnosticats a Catalunya s’ha situat per sota de la franja del miler. Ha estat l’any 2017, situant-se concretament en els 999, segons l’informe epidemiològic anual de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Aquesta xifra representa una taxa d’incidència de 13,2 casos per 100.000 habitants, esdevenint una lleu davallada respecte a l’any 2016. En 10 anys, des de l’any 2008, la incidència ha baixat, de mitjana, un 5,6% cada any.

El 61,5% de persones afectades per la tuberculosi a Catalunya són homes. La mitjana d’edat dels casos és de 44,1 anys. En la població autòctona, la majoria de casos es donen en persones de més de 65 anys, mentre que en la població nascuda a l’estranger el nombre més alt de casos es troba en el grup d’edat de 25-34 anys. És en el grup de persones nouvingudes on es concentren més casos,  amb una taxa d’incidència de 36,3 per 100.000 habitants, quatre vegades superior a la taxa de la població autòctona.

El 82,6% dels casos del 2017 s’han notificat en centres hospitalaris i el 17,4%, en centres extrahospitalaris. En quatre centres (Hospital Universitari Vall d’Hebron, Hospital Universitari de Bellvitge, Hospital Universitari Arnau de Vilanova i Hospital del Mar) se’n van detectar 40 o més casos.

Els factors de risc més freqüents de patir malaltia tuberculosa són el  tabaquisme (29,9%), la precarietat social (21,3%), l’alcoholisme (11%), la diabetis (9,7%), i la infecció pel VIH (6,4%), i tots ells són més freqüents en homes que no pas en dones.

La infecció latent afecta a 1 de cada 4 persones

Es calcula que una quarta part de la població mundial té infecció tuberculosa latent: és a dir, que està infectada però encara no ha emmalaltit ni pot transmetre-la. Algunes persones amb patologies o factors de risc tenen més risc de desenvolupar la malaltia. Per això, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) té com a objectiu, en la seva estratègia d’eliminació de la malaltia, incidir en la infecció tuberculosa latent.

De fet, l’ASPCAT assenyala la necessitat de seguir actuant en la reducció de la taxa d’incidència de tuberculosi per aconseguir l’eliminació de la malaltia, seguint l’estratègia “Posar fi a la tuberculosi” de l’OMS. Aquesta té com a objectiu reduir la taxa d’incidència de la tuberculosi el 2030 en un 80%, en relació amb la taxa del 2015; l’any 2035, en un 90%; i aconseguir l’eliminació de la malaltia l’any 2050.

Tags:

També et pot interessar

Deixar un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable LA TORRE DE BARCELONA .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios LA TORRE DE BARCELONA.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.