fbpx

Escriu aquí

Actualitat

Els aliments més barats

Compartir

aliments basic

Els preus dels principals productes alimentaris van baixar per cinquè any consecutiu el 2016, amb una mitjana de 161,6 punts en el conjunt de l’any, un 1,5 per cent per sota del nivell de 2015.

Les collites abundants i les bones perspectives dels cereals bàsics van compensar la pressió alcista sobre l’índex de preus dels aliments de la FAO de productes tropicals com el sucre i l’oli de palma, la producció va patir l’impacte del Nen.

Al desembre, l’índex es va situar en una mitjana de gairebé 172 punts, sense canvis respecte al novembre.

L’índex de preus dels aliments de la FAO és un índex ponderat en base als intercanvis comercials que fa el seguiment dels preus internacionals de cinc grups principals d’aliments bàsics: cereals, olis vegetals, lactis, carn i sucre.

2016 es va caracteritzar per una disminució constant dels preus dels cereals, que van caure un 9,6 per cent en relació a 2015 i un 39 per cent des del seu nivell màxim de 2011. Al mateix temps, els preus del sucre i els olis vegetals van pujar al llarg de l’any un 34,2 i un 11,4 per cent, respectivament.

“La incertesa econòmica, incloent les fluctuacions en els tipus de canvi, influiran encara més possiblement en els mercats alimentaris aquest any”, va assegurar Abdolreza Abbassian, economista principal de la FAO.

Cereals estables al desembre, però pugen productes lactis i olis vegetals

L’índex de preus de cereals de la FAO -que havia estat en general estable des setembre-, va pujar un 0,5 per cent al desembre, a l’enfortir els preus de l’arròs i el blat de moro, mentre que les previsions d’una major producció de la esperada a Austràlia, Canadà i la Federació de Rússia van fer descendir els preus del blat.

L’índex de preus dels olis vegetals de la FAO va pujar un 4,2 per cent en relació al novembre, tancant l’any amb un increment de dos dígits i en el seu nivell més alt des de juliol de 2014.

Van pujar els preus de l’oli de palma i de l’oli de soja, els primers a causa dels escassos inventaris mundials i la falta de subministraments, i els últims per la perspectiva d’un ús creixent en els sectors del biodièsel a Amèrica del Nord i del Sud.

L’índex de preus dels productes lactis de la FAO també va augmentar un 3,3 per cent des de novembre, a causa principalment als majors preus de la mantega, formatge i llet sencera en pols i la producció limitada a la Unió Europea i Oceania.

L’índex de preus del sucre -que havia pujat gairebé un terç durant l’any-, es va reduir un 8,6 per cent en l’últim mes de 2016. La forta caiguda va ser deguda principalment a un continu debilitament del Real brasiler enfront del dòlar EUA , al costat d’un augment del 18 per cent en la producció esperada en la regió Centre Sud, la principal zona productora de canya de sucre del Brasil.

L’índex de preus de la carn de la FAO va disminuir un 1,1 per cent des del seu nivell revisat de novembre. El seu valor mitjà en 2016 va ser un 7 per cent inferior al de 2015, degut principalment a les caigudes dels preus internacionals de les carns de boví i d’aus de corral.

Tags:

També et pot interessar

Deixar un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable LA TORRE DE BARCELONA .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios LA TORRE DE BARCELONA.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.