fbpx

Escriu aquí

Salut

10 consells per a una bona nutrició infantil

Compartir

A La Torre de Barcelona ja ens hem fet ressò de la preocupació per la nutrició infantil que reflecteix el Libro Blanco de la Nutrición Infantil en España, un estudi molt profund sobre la situació alarmant al nostre país. Avui volem sintetitzar alguns dels consells que apareixen en el llibre i que han defensat públicament representants del món de la pediatria, la nutrició i la farmàcia que han participat en l’elaboració d’aquest estudi.

diabetes-2132312_960_720
Promoció de la llet materna

L’alimentació precoç és clau per a la salut nutricional futura. Aquesta és l’etapa en què es comencen a establir els hàbits alimentaris que mantindrà durant la infància i que garantiran un creixement i desenvolupament adequats. La lactància materna és la nutrició prioritària i la més recomanada els primers sis mesos de vida pels seus beneficis nutricionals, immunològics i psicològics.

Els nens no són adults en petit

L’alimentació complementària s’ha d’introduir cap als sis mesos. És el moment clau per establir les preferències alimentàries i educar el gust dels més petits. La seva alimentació ha de tenir les característiques pròpies de l’etapa en què es troba. El nen no és un adult en petit, és un organisme en fase de creixement i desenvolupament i té necessitats molt diferents en cada moment.

Cal donar exemple

El moment de l’àpat s’ha d’integrar a la vida familiar. Un factor decisiu per a l’augment de l’obesitat i el desequilibri que vivim l’organització familiar actual, on els pares tenen menys control sobre els àpats i els seus hàbits saludables. D’altra banda els progenitors han de donar exemple. Està comprovat que si la família menja bé el nen també menja bé. No és acceptable pretendre que els petits tastin aliments que nosaltres rebutgem, perquè no són ximples.

Educar el sentit del gust

És un contrasentit que en un país on la gastronomia és un valor tan important es dediqui tan poc temps a educar el gust, tant a casa com a l’escola. Si ensenyem els nens a apreciar els productes alimentaris segur que menjarem millor i a més aprendran a gaudir de la gastronomia. Els experts recomanen incloure aquesta qüestió en el currículum escolar però aquesta tasca no serveix de res si no es fan pràctiques a casa.

Evitar el sedentarisme

No és pas un bon propòsit sinó una necessitat. El 30% dels nens espanyols són sedentaris convençuts ja des de molts petits, són nens que no volen sortir al pati a jugar o que es neguen a tornar a casa a peu. Tot això comença en el moment en què els pares toleren, o fins i tot promouen, el sedentarisme per pròpia conveniència, per poder descansar o fer altres coses sense que els nens molestin.

Dieta rica

En general els menors consumeixen massa proteïnes. Cal augmentar el consum de fruites i verdures (cinc racions al dia entre les dues) i l’aigua ha de ser la principal beguda. Una dieta rica en cereals integrals, verdures, fruites, llegums, peix i oli d’oliva ha demostrat clarament tenir efectes beneficiosos. I s’han d’evitar els greixos saturats, els snacks i els àpats a horaris desordenats. Limiteu també el consum de carns amb greixos visibles o pell, i els embotits.

Esmorzar és imprescindible

L’esmorzar saludable és obligatori. Un esmorzar variat i equilibrat és fonamental per a un rendiment físic i intel·lectual correcte. Ha d’incloure lactis, cereals i fruita o sucs de fruita fresca. També es pot complementar amb proteïnes com ous o pernil. El pitjor és que tots, nens i adults, saben que haurien d’esmorzar com cal, però no ho fan.

Dormir bé per menjar millor

Els nens dormen menys hores del que deurien. Això afecta molt a la seva nutrició. Per començar: si sopen i se’n van a dormir a l’hora que toca es llevaran amb ganes de prendre un esmorzar saludable. Dormir diàriament de 8 a 10 hores és un hàbit fonamental per garantir el creixement.

Menús atractius

L’àpat ha de ser una experiència grata per al nen. S’han de preparar menús atractius i sucosos, tot promovent la recuperació de la cuina tradicional saludable. Us heu preguntat mai per què mengen tan bé a casa de les iaies? També és molt recomanable fer-los participar en la preparació del menjar, de manera que aprenguin i a més estiguin motivats per dinar o sopar.

Col·laboració amb l’escola

La família i l’entorn escolar han d’afavorir aquesta conducta alimentària per promoure hàbits saludables des d’edats precoces i fomentar l’educació en l’alimentació. A cadascú li toca una part: l’escola ha de promoure una alimentació saludable i garantir àpats de qualitat, la família ha de treballar els conceptes a casa i donar exemple, tot reforçant el missatge que porten de l’escola.

 

*La Torre de Barcelona

Imatge: Freeimages.com

Tags:

També et pot interessar

Deixar un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable LA TORRE DE BARCELONA .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios LA TORRE DE BARCELONA.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.