fbpx

Escriu aquí

Escoles

Com més hores a Internet, pitjors notes i més ansietat

Compartir

Internet ha revolucionat l’educació i ara els estudiants compten amb més recursos que mai. Però, a la vegada, mai no han tingut una distracció més important dels seus estudis. L’Informe Pisa, que avalua els coneixements dels estudiants als països de l’OCDE, els més desenvolupats, ha publicat ara un estudi complementari, sobre la satisfacció dels estudiants de 15 anys, sobre les seves angoixes i els seus hàbits. I els resultats d’Espanya posen en evidència que Internet a vegades fa més mal que bé.

internet

En l’informe el 22% dels alumnes espanyols enquestats reconeixen que fan servir Internet  fora de classe durant més de sis hores qualsevol dia de la setmana. Un perfil que s’identifica com a usuari extrem d’Internet. Aquests mateixos estudiants mostren menys participació a l’escola (retards i absències injustificades) i més tendència a distreure’s durant les hores escolars (xatejant o escrivint correus). Però és que, a més, obtenen 35 punts menys de mitjana en ciències que els estudiants que es connecten menys a Internet. I el pitjor de tot: aquests joves es declaren menys satisfets amb la seva vida. O sigui, que totes aquestes hores a Internet tampoc no els fan més feliços. Val a dir que és una tendència habitual en els països més desenvolupats.

Disciplina i suport dels professors

En general els estudiants es mostren satisfets amb la seva vida, amb una mitjana de 7,4 sobre 10. Els factors bàsics per a aquesta satisfacció són un bon clima disciplinari al centre i recolzament per part dels professors. Quan es donen aquestes dues circumstàncies els alumnes se senten part de la comunitat educativa, part de l’escola, i això repercuteix molt positivament en la seva autoestima. És una qüestió, a més, característica del país perquè aquest grau d’identificació no es dóna en altres països.

Un altre dels factors positius per a la satisfacció dels nois i noies és el suport dels pares. Un 95% dels estudiants declara que els pares s’interessen per les seves activitats escolars, i que reben ajuda quan tenen dificultats a classe. De fet els pares espanyols dialoguen més amb els professors que en altres països.

 Ansiosos i menys ambiciosos
Això sí l’estudi mostra que els nostres estudiants tenen un nivell d’ambició inferior a la mitjana. Una àmplia majoria es declaren motivats per esforçar-se a classe i identifiquen l’èxit acadèmic amb millors oportunitats laborals, però només el 53%  es declara ambiciós, i el 58% aspira a ser el millor de la classe.

La motivació per aconseguir bons resultats es reflecteix en un alt rendiment, però també pot conduir a l’ansietat si la motivació és originada per pressions externes. De fet els estudiants espanyols es declaren més ansiosos amb els exàmens que la mitjana de l’OCDE. El 48% sent tensió a l’hora d’estudiar (la mitjana és de 37%) i el 67% es mostra ansiós fins i tot quan s’ha preparat bé per als exàmens (la mitjana és de 55%).

Quant al bullying, un percentatge molt baix, un 3%, afirma ser agredit regularment, i un 8% que es burlen d’ell o ella. A Espanya l’assetjament entre iguals no és més freqüent en els centres desfavorits com succeeix en la mitjana de països de l’OCDE, segons l’informe. Això sí, els centres escolars amb elevats nivells d’assetjament  entre iguals tenen 21 punts menys en ciències que els de nivells baixos.

 Mals hàbits

Una dada preocupant: el 19% de les noies (26% a l’OCDE) i l’11% dels nois (18%) reconeix que no esmorza abans d’anar a classe. Ells i elles mostren nivells significativament menors de satisfacció amb la vida que els que esmorzen a diari, cosa que suggereix una relació entre els hàbits alimentaris sans i el benestar psicològic dels adolescents.

Entre 2012 i 2015 el percentatge d’estudiants que van declarar fer servir mòbils amb Internet a casa va augmentar en un 25% a Espanya (un 17% a l’OCDE). Tot i que, en general, quant a ús dels telèfons mòbils, no mostren un comportament gaire diferent als d’altres adolescents en altres països, sí que cal fer esment d’una dada: el 69% reconeix que se sent molt malament quan no pot connectar-se a Internet (només un 54% de mitjana a l’OCDE). És una qüestió preocupant perquè vol dir que Internet condiciona tant el seu oci i les seves relacions que s’angoixen si no poden comptar-hi.

 Desigualtats

Les dades mostren, i confirmen una vegada més, la desigualtat del sistema educatiu espanyol. Com més afavorida és la família més voluntat té el jove d’aconseguir un títol universitari. Si la mare té estudis universitaris el 71% dels estudiants espera completar la universitat. Però si la mare només en té de secundaris o inferiors la xifra baixa fins al 37%. Són dades especialment greus tenint en compte que els joves encara associen els bons resultats acadèmics i els títols amb millors perspectives professionals.

Parlant de desigualtats: el 92% de les noies amb millor rendiment declaren sentir-se més preocupades, i més ansioses per les qualificacions, però quan reben el  suport dels pares i mares rebaixen la tensió i l’angoixa. Preneu nota.

 

*LA TORRE DE BARCELONA

 

Tags:

També et pot interessar

Deixar un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable LA TORRE DE BARCELONA .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios LA TORRE DE BARCELONA.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puedes consultar la información detallada en la Política de Privacidad.