És prou sabut que el disseny i la creació d’un entorn laboral adequat millora la salut dels treballadors i el que és més important per alguns: la productivitat de l’empresa. No és només un rumor sinó l’objecte de nombrosos estudis publicats. Tot i això les organitzacions, la majoria, encara no prioritzen criteris de sostenibilitat a l’hora de dissenyar o redissenyar els espais laborals i els trastorns de salut derivats d’entorns professionals poc saludables continuen afectant el 50% dels treballadors espanyols. Fins a un 65% dels afectats associen aquestes molèsties al mobiliari de l’espai on treballen segons un estudi de l’Institut de Biomecànica de València.
“Ens trobem amb un percentatge molt alt, un 75-80% d’empreses que volen dissenyar o redissenyarà el seu espai laboral però no estableixen criteris de sostenibilitat. Actualment només 2 de cada 10 empreses prioritzen i exigeixen com obligatoris aquests criteris”, afirma José Antonio Marta, Director General d’Hemarta Arquitectura, firma especialitzada en l’equipament integral d’espais laborals. Amb la seva col·laboració destaquem algunes claus per aconseguir una oficina saludable i sostenible.
Mobiliari d’origen natural
Alguns elements que haurien de ser sostenibles per millorar la qualitat de l’espai i la salut del treballador són els paviments, les moquetes, i les mampares, que provinguin de panells recuperats o tinguin origen reciclat. En el cas de les cadires és important conèixer els orígens de les tapisseries i revestiments tèxtils per evitar també factors com la sobrecàrrega d’electricitat estàtica.
Eficiència energètica
Una de les millors maneres d’aconseguir una oficina verda és potenciar el llum natural i fer servir l’artificial només quan sigui estrictament necessari. L’entrada de llum natural per mitjà dels finestrals millora el descans i la capacitat de concentració dels empleats. I al contrari, la llum artificial i la manca de finestres cansa la vista i desmotiva el treballador, que acaba totalment desincronitzat amb el dia. Les làmpades de baix consum o leds són les més adequades perquè duren més i són més eficients. De nit cal apagar els llums i tots els equips electrònics que no es facin servir: impressores, fotocopiadores, ordinadors…
Soroll i mampares
Un dels aspectes que més problemes genera en una oficina és el soroll. Encara que la tendència de les oficines actuals és crear espais oberts i diàfans on es pugui mantenir un contacte més directe, el cert és que a la pràctica resulta molest i incideix molts cops en la capacitat de concentració. Les mampares d’oficina són una bona opció en aquest cas perquè permeten crear espais proporcionant privacitat i aïllament acústic.
Ventilació i climatització
Ha de ser de la forma més natural possible. La climatització a l’estiu i a l’hivern influeix directament en els empleats perquè sense benestar tèrmic les capacitats de les persones no funcionen a ple rendiment. Per això s’ha de mantenir una mitjana d’entre 21 i 23 graus, una temperatura ideal per a la salut, la motivació i la concentració, segons els experts.
Bioarquitectura
La presència d’elements verds (plantes, jardins verticals) afavoreix la capacitat emocional i participativa dels empleats i millora la salut.
Segons la Xarxa Europea per a la Promoció de la Salut a la Feina, per cada euro que s’inverteix en salut s’obtenen entre 2,5 i 4,8 euros de benefici, perquè es pot reduir l’absentisme fins a un 36%. A la vista d’aquestes dades i de moltes altres que les reforcen surt molt a compte a les empreses invertir en salut.
Properament parlarem més sobre tot el que pot fer l’empresa per millorar la qualitat de vida dels treballadors i així millorar-se a si mateixa.