Seguir les xarxes socials durant les vacances pot ser divertit però et roba temps per centrar-te en el teu descans i desconnexió estiuencs. Molts experts recomanen desconnectar-nos-en durant aquests dies de descans, fonamentals per descansar i desconnectar de les rutines habituals.
La desconnexió digital s’ha convertit en una necessitat creixent per a la salut mental a la nostra societat moderna com a prevenció de salut, de benestar i de promoció d’una vida saludable i equilibrada.
En desconnectar-nos de les xarxes socials a l’estiu trobarem molts beneficis: reconnectar amb el món real, alliberar el nostre cervell del circuit addictiu que generen, o donar-nos temps per connectar amb nosaltres mateixos, entre d’altres.
Inclús pot suposar el cessament d’emocions negatives lligades a l’ús de les xarxes socials, com per exemple, sentir enveja o tristesa davant de l’aparent perfecció de les vides dels altres. A més, l’ús excessiu del telèfon està relacionat amb més risc d’ansietat, depressió i estrès.
3 idees per desconnectar-te de les xarxes socials en vacances
És important reconèixer que l’addicció al mòbil afecta tothom, nens, adolescents i adults, perquè actua sobre el circuit de recompensa del cervell, generant un enganxament difícil de resistir. Especialment si parlem d’Instagram o Tik Tok ja que els formats ràpids com el vídeo i amb algorismes especialment addictius.
1. Viu i gaudeix al món real.
Les relacions socials reals tenen beneficis per a la salut física i mental, reduint l’estrès, l’ansietat i la depressió, millorant la salut física, aportant diversió i afavorint el desenvolupament personal. Per això és important trobar aquesta estabilitat entre el món virtual i el món real per gaudir de cada moment de manera autèntica.
2. Dedica’ls un temps controlat.
Un cop dins, les xarxes socials tractaran de mantenir-te connectat generant fins i tot sentiment d’irritabilitat, ansietat, tensió o fins i tot agressivitat com a resposta a aquest control que intentes establir en la teva relació amb les xarxes, especialment si ja exigeixi una dependència addictiva. en què vagin desapareixent aquestes emocions, t’estàs desenganxant de les xarxes.
3. Torna a avorrir-te, a esperar, a viure slow.
Si cada vegada que estem avorrits o estressats ens tranquil·litzem prenent una copa o una cervesa estem generant una tolerància nul·la a la frustració. El mateix esquema es repeteix amb l’ús de les xarxes socials.
Com a conseqüència, es perd l’hàbit d’esperar i de posposar una recompensa, buscant únicament la immediatesa.
I les dues úniques coses que ens poden aportar felicitat no tenen res a veure amb la immediatesa i són el amor i la feina. Són estats personals que tenen a veure amb l’esforç, la constància, l’afecte, la dedicació. Si volem aprendre a ser més feliços hem d’aprendre a posposar la recompensa.