El pessebre de Barcelona 2023 a la plaça de Sant Jaume serà un dels tradicionals atractius de Nadal a la ciutat. La instal·lació arriba enguany després que l’any passat es fes en format 100 % virtual. Aquesta edició, torna la representació física del pessebre, amb figures retallables en un espai tridimensional.
L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat tots els detalls del pessebre de la plaça de Sant Jaume. Es podrà veure des de molts punts de la plaça i està dissenyat per l’escenògraf Ignasi Cristià. Consistirà en un naixement “100 % barceloní” que busca homenatjar la tradició del pessebre napolità. El pessebre napolità representa una gran celebració al voltant de les tres escenes principals: els pastors, incorporant una caganera; el naixement i el Reis d’Orient, que es combinarà amb escenes quotidianes i escenaris de la capital catalana. Es mostrarà al públic des de l’1 de desembre i fins al 6 de gener.
Amb l’elecció de la temàtica napolitana, l’Ajuntament es vol sumar a la celebració dels 800 anys del pessebre. Els orígens es remunten a la nit de Nadal del 1223, a la ciutat italiana de Greccio, Francesc d’Assís va recrear l’escena del naixement amb el primer pessebre de la història, que es tractava d’una cova gairebé buida, un naixement nu. Segles més tard, Nàpols se’l va fer seu i va incorporar l’esdeveniment religiós en un entorn de dimensions socials, mostrant la diversitat i la vida quotidianes de la ciutat.
Hi haurà grans lones amb fotografies impreses que mostraran escenes típiques de naixement traduïdes com a escenes d’avui en dia a Barcelona. Es tracta, doncs, d’una mena de teatre en miniatura: un muntatge que fa 15 metres d’amplada i 10 metres de fondària i on s’empra la tècnica de les impressions fotogràfiques sobre resina troquelada, resistent a la intempèrie i a qualsevol escenari meteorològic. Tot seguint la tradició napolitana, el pessebre d’aquesta edició pretén que tothom se senti representat amb algun o alguns de la setantena de personatges que il·lustren la diversitat barcelonina.
Dos pessebres tradicionals a Barcelona
A banda del pessebre de Sant Jaume, es podran visitar altres pessebres, en aquest cas, tradicionals:
- Pessebre tradicional al pati del Museu Frederic Marès: dedicat a Sant Francesc d’Assís, que va ser el primer pessebrista fa 800 anys, s’inspira en pintors de l’època, fent referència especial a Giotto di Bondone. Aquest pessebre vol recrear l’època de Sant Francesc. Tot i que les vestimentes de les figures que en formen part són de finals del segle XIX. Es pot visitar del 25 de desembre al 7 de gener.
- Pessebre del Reial Monestir de Pedralbes, que representa la simbologia del naixement i l’anunciació als pastors amb figuretes creades per Daniel José Urseguía i Pere Catà i Vidal. Visitable del 16 de desembre al 2 de gener.