El sector turístic i dels viatges i hostaleria en general ha estat un dels quals més (si no el que més) ha sofert les mesures de contenció de la pandèmia de COVID-19 aplicades a tot el món. Hi ha hagut casos especialment sagnants als països el PIB dels quals depèn en gran manera d’aquest sector, com és el cas de tot el sud d’Europa. S’ha pensat especialment en aquest sector per a que puguin començar a gaudir d’alguna cosa que se sembli a la vida normal d’abans de la pandèmia. Així, fa unes setmanes que va cobrar força a la Unió Europea l’establiment d’un passaport de vacunació, un document en format electrònic o paper, que permeti assegurar que el seu portador ha estat vacunat.
Contingut
El 25 de març, el Parlament Europeu va acceptar estudiar la proposta d’un passaport de vacunació
Aquest passat dijous dia 25 de març, el Parlament Europeu va decidir la tramitació per via d’urgència d’aquesta proposta, batejada com a Digital Green Certificate, la qual cosa podria redundar en què al juny aquest document ja pugui estar operatiu, a temps per a la temporada turística.
D’aquesta manera, podria dinamitzar-se d’una forma que les autoritats consideren segura, els viatges i el sector vinculat amb el turisme. No obstant, després de l’estiu redundaria en benefici també del sector de l’organització d’esdeveniments, com ara fires i congressos.
Quines característiques tindrà?
Serà d’expedició gratuïta, i estarà basat en un codi QR, ja sigui en format digital (per a portar en el telèfon intel·ligent) o paper (per a aquelles persones que no utilitzin dispositius electrònics).
Serà vàlid en tots els països membre de la Unió Europea, a més que també es buscarà que sigui acceptat per altres països del vell continent que no estan dins de la Unió, com ara Suïssa, Noruega, Islàndia i Liechtenstein. Res s’esmenta del Regne Unit…
Aquest passaport certificarà tant que el seu portador ha estat vacunat, com que s’ha sotmès a un test que ha resultat negatiu, com que s’ha recuperat de la COVID-19 (els qui l’han passat queden immunitzats durant uns mesos).
Seran les autoritats dels diferents estats membres les que s’encarregaran de l’expedició d’aquests certificats, que es trobaran disponibles en les diferents llengües oficials dels països membre, i en anglès.
La seguretat serà definida per un segell digital (a definir) que assegurarà la seva veracitat. A més, cada lloc d’expedició (per exemple, si es tracta d’un hospital, centre de realització de tests, o departament governamental) signarà amb el seu propi segell, de manera que podrà ser identificat l’origen del passaport.
De la infraestructura del backend que haurà de dur a terme la validació del codi QR i el certificat d’expedició, s’encarregarà la mateixa Unió Europea.