Avui dijous, a les 22.45 h, a TV3 i a TV3alacarta, s’estrena El teorema del mico, una sèrie de falsos documentals que planteja a cada un dels nou episodis una història a mig camí entre la crítica, la ironia, la ficció i la realitat per tal de despertar el sentit crític en l’espectador. El rigor periodístic i el misteri són els ingredients d’aquesta sèrie que ens farà qüestionar-ho tot.
En els dos primers capítols, es coneix l’atrevida estratègia de l’Ajuntament de Vic per convertir la ciutat en la més liberal del Mediterrani, i la incredulitat de Ramon Pellicer i Carme Ruscalleda quan descobreixen que no només són germans, sinó que són hereus d’un dels propietaris de vinya més importants del Priorat.
Vivim en una societat constantment bombardejada per la informació, no tota vertadera, i encara disposem de poques eines per discernir el que és veritat del que són fake news.
De manera irònica, El Teorema del Mico pretén crear cert sentit crític als espectadors. Si podem creure el que ens mostra un documental de ficció, què podem arribar a acceptar com a cert?
El teorema del mico està rodada en alguns dels llocs més emblemàtics de Catalunya, com el Gran Teatre del Liceu, el Palau Güell, el monestir de Montserrat o l’edifici històric de la Universitat de Barcelona. A més, reivindica tradicions de la cultura catalana, com els castellers, i compta amb cares visibles del panorama mediàtic, com Ramon Pellicer, Laura Rosel, Antoni Trilla, Eloi Vila o Carme Ruscalleda, i del món de la música i l’escena catalana, com Albert Pla, Suu, Marc Sarrats o Biel Duran. El programa pretén, també, donar veu i atraure el públic més jove de casa nostra.
La sèrie és una producció de TV3, produïda per La Kaseta Ideas Factory, amb la col·laboració de l’Institut Català d’Empreses culturals, que va sorgir de la quarta convocatòria de projectes audiovisuals innovadors impulsada per la CCMA i l’ICEC on es buscava propostes innovadores, projectes singulars i poc freqüents en el panorama audiovisual actual.
Episodi 1: La ciutat dels sants
Després de la pandèmia, moltes ciutats comencen a pensar estratègies per remuntar econòmicament. És per aquest motiu que l’Ajuntament de Vic, amb el suport de l’associació de joves de la capital osonenca, tira endavant un pla revolucionari per situar la ciutat en el centre del turisme europeu. La intenció és que Vic generi un impacte mediàtic sense precedents amb l’organització d’una macro orgia pública a la Plaça Major. Amb aquesta mesura, a la vegada, es vol trencar la imatge de la ciutat dels sants conservadora i trista.
El treball documental d’El teorema del mico en treu tot l’entrellat amb la periodista Laura Rosel; la cantant Suu; la sexòloga Elena Crespi; el director teatral Xevi Font, el doctor i epidemiòleg Antoni Trilla, a més d’autoritats municipals de Vic i promotors i contraris a la iniciativa.
Episodi 2: L’ADN de la terra
La mort sense descendència directa d’un dels propietaris de vinya més important del Priorat planteja un problema terrible a una comarca que presumeix de fer el millor vi del país: centenars d’hectàrees de vinya poden anar a parar a mans de l’Estat, que les haurà de subhastar. Multimilionaris com Elon Musk i altres grans inversors americans i fons voltors, enamorats del vi i del negoci del Priorat, estarien disposats a comprar aquesta gran extensió si no apareix cap hereu legítim.
Per això, a la comarca s’inicia una investigació genealògica per trobar els descendents del vell propietari mort. A partir d’aquesta recerca es demanen proves d’ADN a desenes de persones.
Per sorpresa seva, Ramon Pellicer és una de les persones a qui se li requereix una prova de codi genètic. El programa descobreix que Pellicer, que mai havia sigut conscient que podia tenir arrels al Priorat, és familiar directe del difunt. Però no és l’únic. També ho és una prestigiosa cuinera catalana. Així, en aquest documental es desvela que Ramon Pellicer i Carme Ruscalleda són germans. Tots dos es barallaran per la propietat sobrevinguda? Vendran les terres als inversors ianquis? Com canviarà el Priorat a partir d’ara?
“L’ADN de la terra” és el treball documental en profunditat d’El teorema del mico, i compta amb la col·laboració generosa dels seus protagonistes: Ramon Pellicer, Martina Pellicer, Carme Ruscalleda i Raül Balam.