Les superilles s’han establert a Barcelona tot i les diverses polèmiques que han provocat. Després de les superilles instal·lades als barris del Poblenou, Sant Antoni i Horta, l’ajuntament ha decidit ara implementar aquest mètode a l’Eixample. Es tracta, doncs, d’un model de circulació de vehicles i vianants que sembla haver arribat per quedar-se a la ciutat comtal.
En un principi el model de superilla a l’eixample s’aplicarà als carrers Consell de Cent, Girona, Rocafort i Comte Borrell. Es tracta de quatre carrers que no permetran la circulació de vehicles (a excepció del veïnat – entrada i sortida de garatges i càrrega i descàrrega) i que es convertiran en anomenats eixos verds.
Les superilles són l’inici del canvi del model de ciutat. Encara que aquest mètode de circulació ja s’ha implantat en barris més perifèrics, aquesta de l’eixample provocarà més rebombori entre el veïnat del barri i la ciutadania de Barcelona. Es tracta d’un lloc molt cèntric que reorganitzarà la mobilitat i la circulació de carrers molt transitats i populars.
Un nou pla urbanístic
Les superilles formen part d’un pla que diversos arquitectes i urbanistes especialitzats han idealitzat per a reconvertir Barcelona en una ciutat del segle XXI. Aquesta reforma passa sobretot per a prioritzar els vianants davant els vehicles. Per exemple, els carrers no tindran una diferència d’altura entre les voreres i els carrils de circulació i s’evitarà també l’asfalt, apostant pel panot en tota la superfície.
A més, el verd agafarà prioritat respecte als altres elements urbanístics. Es pretén plantar més de 4.000 arbres nous, sobretot en carrers i places que ara mateix manquen d’aquesta vegetació. L’ecologia també tindrà un paper important i es pretén recollir l’aigua de la pluja per a economitzar i reutilitzar-la per a aquests espais verds.
Finalment, cal remarcar que el mobiliari urbà també entra en aquesta reforma. La il·luminació serà pensada pels vianants i no per als vehicles com fins ara. A més, s’instal·laran també més bancs, fonts d’aigua i inclús taules per a poder fer vida a l’exterior.