En el blog d’avuí volem presentr-vos una petita ruta de un dia del modernisme a Barcelona, més endavant us indiquem alguns monuments o edificis a visitar.
Contingut
1. ARC DE TRIOMF
Un bon punt per començar la Ruta del Modernisme és l’ARC DE TRIOMF (passeig de Lluís Companys, s/n). Des de d’aquest punt, comença la Ruta de un dia, pensada per si només tens un dia per visitar el Modernisme de la ciutat. Tot i que no inclou la totalitat de les obres més recomanades, resulta una visió general i complerta d’aquesta arquitectura, i una bona manera de conèixer Barcelona.
Pujant pel passeig de Sant Joan, en el número 6 ens trobem a la CASA ESTAPÉ, que es reconeix per la seva cúpula, obra de Jaume Bernades. També a tocar de l’Arc de triomf, hi ha l’edifici de la HIDROELÈCTRICA(avinguda de Vilanova, 12), l’antiga Central Catalana d’Electricitat.
2. PARC CIUTADELLA
Seguim pel passeig de Lluís Companys fins al PARC DE LA CIUTADELLA (passeig de Pujades, s/n; passeig de Picasso, s/n).
Com el seu nom indica, l’espai havia estat ocupat per una ciutadella militar, construïda a principis del segle XVIII després de la derrota de Barcelona en la Guerra de Successió (1714).
A mitjans segle XIX, després d’anys de peticions ciutadanes, el Govern de Madrid es va a venir que les muralles i la ciutadella fossin enderrocades per permetre el creixement urbanístic de la ciutat. Això va fer possible l’Eixample i el nou Parc de la Ciutadella.
3. MERCAT BORN
Des del Parc de la Ciutadella podem anar pel carrer de la Fusina, que ens portará a l’antic MERCAT DEL BORN, va ser el mercat central de la ciutat fins als anys setanta del segle XX. Aquesta estructura a base de ferro, fusta i vidre, és una excel·lent mostra dels precedents arquitectònics del Modernisme (obra de Josep Fontserè construïda el 1876)
4. PALAU GÜELL
El Palau Güell és la primera obra (1885-1889) que Antoni Gaudí deixaria a la ciutat de Barcelona. Aquest ha estat declarat bé del patrimoni mundial per la UNESCO. La façana del Palau Güell, està construïda amb una pedra d’aspecte sever i hi destaca especialment el disseny de ferro forjat que cobreix els timpans dels dos arcs parabòlics d’entrada i de sortida i que dóna forma al majestuós escut amb les quatre barres catalanes, concebut com una petita columnata, que presideix la façana.
5. GRAN TEATRE DEL LICEU
Rambla amunt trobem un dels edificis més emblemàtics de la ciutat, tot i no ser una construcció modernista: el GRAN TEATRE DEL LICEU (Rambla, 51-65). La història d’aquest símbol de Barcelona ha estat directament marcada pels incendis.
L’edifici original, construït per Miquel Garriga el 1847, es va cremar el 1861 i va ser reconstruït per Josep Oriol Mestres. L’incendi del teatre del 1994 va obligar a fer una nova reconstrucció, que va dur a terme l’arquitecte Ignasi de Solà-Morales, el qual va recrear l’estil tradicional de l’edifici, recuperant els salons amb pintures il·lusionistes i pompeianes
6. HOTEL ESPAÑA
Després del Liceu, si ens desviems pel carrer de Sant Pau, trobem l’HOTEL ESPAÑA (12) (Sant Pau, 9-11). Un dels establiments amb més tradició en la història hotelera de Barcelona. L’interès arquitectònic d’aquest hotel, se centra en els salons, decorats el 1902-1903 per Lluís Domènech i Montaner.
Eusebi Arnau és l’autor de l’esplèndida xemeneia d’alabastre d’un dels menjadors, que es pot veure des del carrer, i Ramon Casas és el responsable dels esgrafiats marins del menjador interior, en què també destaca una claraboia cassetonada que filtra una llum molt difosa que realça l’efecte dels esgrafiats de Casas.