Barcelona és màgica i és una de les ciutats europees on la màgia ha agafat més força. I com a mostra d’aquesta tradició, aquí tenim el Rei de la Màgia, la botiga de màgia més antiga del món. També va ser la primera escola de màgia de Barcelona, una casa fundada el 1881.
La botiga està dedicada a la venda de jocs de mans, llibres, i tota mena d’artilugis per a l’estudi i pràctica de l’il·lusionisme i la prestidigitació. A més, es complementa amb una secció d’humor on es pot trobar les bromes clàssiques, objectes curiosos, circ o llibres de papiroflèxia.
Contingut
Rei de la màgia, la botiga de màgia més antiga del món
Encara perdura en el mateix local on es va inaugurar i manté la estructura i estètica antiga que permet qualificar-la d’edifici singular per a la ciutat. Mai ha deixat la seva activitat i esdevé un dels llocs més originaris de Barcelona. Així doncs, esdevé una visita obligada per als amants de màgia d’arreu del món.
L’establiment és una font de promoció de l’excel·lència del sector i ha realitzat, finançat i dirigit molts projectes que han dinamitzat àmpliament el col·lectiu.
La influència positiva de El Rei de la Màgia continua sent una font d’insipiració per a molts altres artistes, poetes, cineastes, dissenyadors, escriptors, i és un lloc de descoberta d’emocions per a tots els públics.
Joaquim Partagàs i Jaquet, va ser el fundador del centenari establiment. Va nèixer el 1848 a Barcelona i als 20 anys va marxar a l’Argentina i va fer-se famós com a prestidigitador, seguint l’exemple de Fructuoso Canonge (1824-1890), mag de referència del segle XIX.
Torna a Barcelona el 1878 i segueix la seva trajectòria amb gran èxit. Aquest mateix any obre la primera botiga en tot l’Estat per a la venda de jocs de mans, al carrer Princesa 7, amb el nom del Rei de la Màgia. Després de diverses ubicacions -Les Rambles, Dagueria i Princesa 12- s’instal·la en Princesa 11. La data de 1881 que figura en la façana és la que s’utilitza per a celebrar els aniversaris.
Teatre museu
Després de diverses exposicions itinerants del fons museístic del Rei de la Màgia i de l’experiència pedagògica acumulada amb la realització de tallers de màgia en escoles i biblioteques, el 2002 posen en marxa l’Associació Cultural El Rei de la Màgia.
L’objectiu és preservar el patrimoni documental i museístic de l’establiment, amb activitats dirigides a la difusió, estudi, ensenyament i promoció de l’il·lusionisme tenint en compte les qualitats artístiques de la Màgia com a mitjà d’expressió.
La seu de l’Associació era en un petit espai denominat teatre museu inaugurat per Pepa Llopis, vídua de Joan Brossa, el 17 d’Octubre de 2002 al carrer de l’Oli de Barcelona.
Però finalment resulta inviable la sostenibilitat del projecte a conseqüència de la crisi sistèmica juntament amb la política de retallades a la cultura i tanca les portes el 25 de març de 2018.
De totes maneres la botiga sobreviu i es reestructura l’establiment del carrer Princesa per a seguir amb la seva activitat de venda i realitzar cursos, tallers, espectacles i esdeveniments privats.
Així mateix l’equip del Rei de la Màgia manté el seu treball de difusió cultural organitzant exposicions externes, esdeveniments culturals i assessorant professionals de les arts escenicas en general.