La contaminació a Barcelona sempre ha sigut una preocupació per la ciutadania. La nostra ciutat és la 5ena més contaminada de tota Europa. Per aquest motiu els polítics catalans al llarg de la legislatura discuteixen mesures per minimitzar l’efecte del consum diari en l’ecosistema mediambiental.
Contingut
Algunes de les mesures que s’han pres en els últims anys ha sigut:
- La reducció de la velocitat màxima en alguns carrers de la ciutat.
- La restricció del tràfic de vehicles més contaminants en la Zona de baixes emissions.
Com es mesura la contaminació en una ciutat?
Existeix l’Índex Europeu de Qualitat de l’Aire (IQA), que permet comprovar la qualitat de l’aire en els 33 països. Es mesura els estàndards de la qualitat de l’aire i controlen els nivells de ozó (O3), de diòxid de nitrogen (NO2), de diòxid de carbó (CO2), de diòxid de sofre (SO2), etc. i tota la contaminació generada per partícules que poden afectar a la salut dels ciutadans.
A Barcelona el 60% del Diòxid de Nitrogen prové del trànsit
La mobilitat diària (transport marítim, aeri i terrestre) dels barcelonins i tots els qui hi treballen sumat amb l’activitat de la indústria, consumeixen una combustió que produeix el 60% den NO2.
La contaminació a Barcelona es redueix en un 76%
Totes les ciutats afectades pel coronavirus com són les ciutats de Xina i Itahan, viscut el mateix efecte en la reducció de la contaminació.
Segons el departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, la mitjana de la NO2 entre setmana a la ciutat comtal és d’entre 50 i 55 ug/m cúbics.
No obstant, el confinament per l’estat d’alarma ha obligat a tota la població a no desplaçar-se i reduir l’activitat diària fora de casa. En conseqüència s’han reduït de una forma dràstica els nivells de contaminació a la ciutat. Aquest dilluns 23 de març, el nivell de NO2 va ser 13,1 ug/m cúbics. Per tant, es redueix la contaminació en un 75%.