A principis del segle XX els ramats d’ovelles baixaven a la ciutat fins arribar a la concorreguda Rambla. En l’actualitat és impensable que es repeteixi un fet com aquest, no obstant, l’Ajuntament de Barcelona està estudiant revocar l’ordenança que prohibeix també l’activitat ramadera a la ciutat i retornar els ramats d’ovelles al parc de Collserola.
Contingut
El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola dona suport a recuperar l’activitat dels ramats d’ovelles
El projecte està sota estudi municipal i encara no té definida una data d’implantació. Això si, l’objectiu queda clar des de l’inici del plantejament, es tracta de potenciar la diversitat del parc i també prevenir el risc d’incendis perquè la ramaderia contribueix en la neteja del sotabosc.
El representant del Consorci del Parc comenta “Donem suport a aquesta activitat en tot el parc i tenim aquesta pedra a la sabata amb l’ordenança de Barcelona. És millor que pugui existir aquesta forma tradicional per mantenir neta el parc i minimitzar riscos d’incendis”.
Des del 1995 el Consorci ha anat reintroduint progressivament ramats d’ovelles i cabres. Ho ha fet en les zones de Collserola tocant a Montcada i Reixac, Papiol i Sant Feliu de Llobregat. En total hi ha entre 300 i 400 animals.
Ara es tracta d’ampliar la zona de pastura i comptar amb el terme municipal de Barcelona, just en el barri de Sarrià-Sant Gervasi.
La cooperativa Can Pujades es suma a la iniciativa de recuperar la ramaderia
Salva Ferran de la Cooperativa Can Pujades ubicada a Vallvidrera ha declarat “ L’activitat ramadera està plenament justificada dins el parc. També seria una gran oportunitat per potenciar una economia sostenible i de proximitat. Nosaltres tenim un projecte per crear una formatgeria” Fins i tot comenta que des de la cooperativa ja s’ha estudiat els camins i zones on podrien pasturar les ovelles. Proposen un ramat itinerant que pogues anar del districte de Sarrià-Sant Gervasi a Nou Barris.